Автор Тема: сравнение между фраунхофер мр3 енкодер и L.A.M.E. мр3 енкодер  (Прочетена 1870 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.    

Неактивен Diabolik

  • зарибен/а
  • зарибен/а
  • ****
  • Публикации: 116
  • Пол: Мъж
  • Black Panther
    • Профил
    • Даволският Блог
В този материал  ще направя сравнение между най-дискутираните мр3 енкодери – L.A.M.E. и Fraunhofer.

 Много приказки се изприказваха от феновете на двата  формата, как техният превъзхожда другият, как другият е боклук и прочието  приказки. За да се ориентирам в тази джунгла от приказки на фенове, реших да  направя собствени тестове, на базата на тепературната графика –  това е графика,  която показва наситеността на битове за всеки честотен диапазон. Ако цветовете  отиват към жълто и бяло, значи въпросният диапазон е наситен с повече битове,  ако отива към виолетов и син, значи въпросният диапазон съдържа малко битове,  ако е цвета е черен, значи въобще няма никакви битове във въпросния  диапазон. [/font]

 Как да прочетем температурната графика?
Този тип графика се чете по следният начин:
по хоризонтала е времетраенето на изследваният запис
по вертикала е честоният диапазон на изледваният запис
Цветовете, показват степента на наситеност на изследваният запис както следва:
Колкото повече цвета отива към светло жълто, значи въпросният диапазон е по-наситен с битове.
Колкото повече цвета отива към тъмносиньо, значи въпросният диапазон е по-беден на битове.
ако е черно значи че в диапазона няма битове.

За теста, съм  използвал некомпресиран 24 битов, 48 khz, wav файл, рипнат от AudioDVD с показатели 24 bit, 48 khz, ac3 файл.


Температурната  графика на wav  файла е ясно наситена вцелия интервал до 20000 херца. Няма компресия, няма липсваща информация, няма загуби.

Нека енкоднем wav файла до мр3 файл и с двата енкодера. за да е честен теста,  енкоднах двата файла, с еднакви параметри

 16 bits

 48 khz

 Algorythm quality - 0

 VBR

 VBR range 112 - 320 kbps

 VBR quality - V0

 dynamic stereo

 Като отворих температурната графика, видях следният резултат:

 Температурната графика на мр3 файла енкодната с L.A.M.E. енкодера:
Графиката е наситена и близка до оригиналният wav файл. Заделени са достатъчно битове, за  пълният диапазон от честоти, което е предпоставка за по-пълноценното звучене на  аудио файла. Следващата графика, показва паралел между температурната графика на  L.A.M.E. енкодера и оригиналният wav файл:


Както се вижда от графиката, има следи от компресия, графиката  не е така наситена, но пак е доста близка с тази на оригинала. Това значи че има  повече битове, за повече честоти, което осигурява по-пълноценно звучене на  файла, и графиката показва наситеност на битове, до към 19500 херца.

 Температурна графика на мр3 файла, енкоднат с Fraunhofer базиран енкодер:


Тук има по-ясни и по-видими следи от компресия, и високите честоти са  доста по-изрязани. Тук битовете на високите честоти почти липсват. Това е  предпоставка, да се наруши пълноценното звучене на файла. Тук енкодерът е рязал  почти всичко от 16000 херца нагоре, обособява се беден и ненаситен интервал  между  16000 и 19500 херца. 

 сравнявайки температурната графика на fraunhofer енкодера с тази на wav  файла, 


виждаме сериозни разлики, особено около високите честоти, и степента на  наситеност. Тук звукът ще е по-малко пълноценен, заради по-сериозната компресия,  и премахването на повече информация от файла. Разликата е голяма, дори с другият  MP3 файл, енкоднат с L.A.M.E. енкодера.

 Нека сравним двата мр3 файла. нека видим разликите в температурните графики  на двата файла:
гледайки двете графики, се вижда как файла енкоднат с енкодер на фраунхофер е  по-малко наситен, и с видими и ясно различими белези на компресия, спрямо мр3  файла енкоднат с lame енкодера, който също има белези за компресия, но не е така  дълбоко рязано. Вижда се и разликата в интервала 16000 - 19500 херца, и как при  файла енкодван с L.A.M.E. Енкодера, целия диапазон до 19500 херца е наситен, за  разлика от почти липсващите високи честоти при фраунхофер, където е рязано от  16000 херца нагоре и интервала 16000 - 19500 е беден ненаситен.

 при LAME високите честоти са там и за тях има заделено прилично количество  битове, като по този начин се предизвикват по-малки нарушения на пълноценното  звучене, за разлика от fraunhofer енкодера. 

 На основата на тези графики, и анализа им, аз приемам че енкодера L.A.M.E.  енкодва файловете с по-високо качество, и звученето им е по-пълноценно, защото  има повече битове, в по-голям диапазон от честоти, осигурявайки тяхното  по-пълноценно звучене, за разлика от фраунфоферският енкодер, където високите  честоти са почти премахнати, нарушавайки пълноценното звучене в по-голяма степен  от колкото LAME енкодера.

Автор:
Кристиян Александров