Страници: [1]   Надолу

Автор Тема: Възобновяеми Източници На Енергия?  (Прочетена 736 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Voodoo_girl

• Not Your Bitch
  • зарибен/а
  • зарибен/а
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
Който ме познава, знае че вече ставам досадна с тези възобновяеми източници на енергия. Това обаче е така защото са ми голяма страст.    От година се занимавам с проект на тази тематика и живо се интересувам от производството на биогорива от слънчоглед.    

Та да си дойдем на думата:

Според учените запасите ни на нефт, земен газ, въглища и уран ще ни стигнат само още няколко деситилетия. (виж графиката)

Но не трябва да забравяме, че и употребата на този вид енергия замърсява много околната среда и е главният виновник за глобалното затопляне. Тази година излезе един много добър филм на Ал Гор, посветен именно на тази тематика. В него са разкрити ужасяващи факти за бързата промяна на климата, вследствие на парниковия ефект.
Една от мерките срещу глобалното затопляне, която трябва да вземе човечеството, е намаляване на емисиите на вредните газове като въглеродният диоксид и метана. Това може да се постигне чрез употребата на възобновяеми енергийни източници като вятърна енергия, водна енергия, соларна енергия, геотермална енергия и биоенергия. Най-важното за тях е, че те не се нуждаят от суровини като уран, нефт и газ, суровини, за които се водят цели войни. Също така те не замърсяват околната среда и осигуряват много нови работни места. Много западноевропейски страни са насочили енергийната си политика още преди 20 години в тази насока. Германия е световен лидер в прозиводството на фотоволтаична енергия, както и на вятърна. Дания, Норвегия и Испания не остават по-назад. След приемането ни в ЕС тази година и България се задължи да намали емисиите на въглероден диоксид и да насърчи прозиводството на екоенергия в страната.

Та как мислите вие, наистина ли възобновяемите енергийни източници са бъдещето ни? И за или против тях сте?
Активен

tech_noir

• администратор
  • зарибен/а
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7033
  • Дебилният админ
Възобновяеми Източници На Енергия?
« Отговор #1 -: 2007-08-01, 13:46:04 »
Ми то иначе нямаме бъдеще просто (което пак е възможен вариант де).

Активен

Zago

• FREAK
  • зарибен/а
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1208
  • Простак - чревоугодник
« Отговор #2 -: 2007-08-01, 17:31:07 »
Вуду-приятелко, една малка поправка, ще си позволя да ти направя! Не една, ми няколко:
1) В рамките на 500 г. ще се изчерпят разработваните и открити находищана въглища. Никой не може и да предполага за ненамерените;
2) В рамките на 500 г. ще се изчерпят разработените и открити находища на течни органични горива.
3) Находищата на уран, използван в ядрената енергетика, открити и разработвани сега ще осигурят продукти за ядрен разпад за следващите 2500 (две хиляди и петстотин) години, при положение, че "изгорялоно" до момент гориво не бъде подложено на освежаване.

Що се отнася до екологията, абсолютно съм в състояние да се съглася, че органичните горива са абсолютни замърсители. Но дали така стои въпроса с ядрената енергетика?!

На този етап от развитие на човечеството и технологиите ядрената енергетика няма алтернатива. А до безопастност едва ли има енергиен аналог.

Ако сега се опитвате да ме апострофирате с Чернобил, то държа да отбележа, че вината за катастрофата си е чисто човешка. И за да няма неясноти ще я сравня с пропукването на язовирна стена, поради неправилно експлоатиране на съоръжения.

Що се отнася до това кога, наистина, ще ни се свърши бензина, то с отговорът на този въпрос се спекулира много. Нека не забравяме, че Световният океан, както и един цял континент все още не са достатъчно проучени.

Съгласен съм с това, че колкото се може повече енергия (най-често електрическа) трябва да се добива чрез т.н. възвръщаеми източници, но помислете колко солара ще са необходими за производството на 1 МВ/ч електроенергия?

И все пак дори на бойлера със слънчеви батерии му трябва електричество (за помпата)...
Активен
Life is chaos, chaos is life.
Control is an illusion.
Only thing You can control are Your own intentions.
If You start with good intention, You have better chances ending up with good.

Don Dada

• глобален модератор
  • зарибен/а
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4195
  • the shaman
« Отговор #3 -: 2007-08-01, 17:40:18 »
Цитат на: Zago

Що се отнася до това кога, наистина, ще ни се свърши бензина, то с отговорът на този въпрос се спекулира много. Нека не забравяме, че Световният океан, както и един цял континент все още не са достатъчно проучени.

Само един ли (сигурно имаш предвид Антарктида)? Според мен същото може да се каже за по-голямата част от Африка, за части от Южна Америка, Сибир и др., където не са правени достатъчно обстойни изследвания. Нашата Земя има още какво да ни предложи...
Активен
Blessed is the Lord my God, who trains my hands for the battle

tech_noir

• администратор
  • зарибен/а
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7033
  • Дебилният админ
« Отговор #4 -: 2007-08-01, 17:41:56 »
Най-тъпото е че течните горива първо са материал (я се опитай да си купиш дъждобран или водопроводна тръба от Плутонии) и второ са дълги въглеводороди. Иначе казано, могат да се преработят до храна - в момента процеса прави резултата скъпичък, ама все повече се пренаселваме и с това темпо ще вземе да излезе на сметка в един момент да вкараме кръговрата още малко храни.
Ама нъцки... тъкмо ще сме ги изгорили безвъзвратно. Теоретично де, предполагам със същия успех ще е обосновано генерирането на храни от въглерод и вода (+ бактерии) в централки, подобни на слънчевите. Ако измислим и по-евтин транспорт до орбита...
Активен
Страници: [1]   Нагоре