Вуду-приятелко, една малка поправка, ще си позволя да ти направя! Не една, ми няколко:
1) В рамките на 500 г. ще се изчерпят разработваните и открити находищана въглища. Никой не може и да предполага за ненамерените;
2) В рамките на 500 г. ще се изчерпят разработените и открити находища на течни органични горива.
3) Находищата на уран, използван в ядрената енергетика, открити и разработвани сега ще осигурят продукти за ядрен разпад за следващите 2500 (две хиляди и петстотин) години, при положение, че "изгорялоно" до момент гориво не бъде подложено на освежаване.
Що се отнася до екологията, абсолютно съм в състояние да се съглася, че органичните горива са абсолютни замърсители. Но дали така стои въпроса с ядрената енергетика?!
На този етап от развитие на човечеството и технологиите ядрената енергетика няма алтернатива. А до безопастност едва ли има енергиен аналог.
Ако сега се опитвате да ме апострофирате с Чернобил, то държа да отбележа, че вината за катастрофата си е чисто човешка. И за да няма неясноти ще я сравня с пропукването на язовирна стена, поради неправилно експлоатиране на съоръжения.
Що се отнася до това кога, наистина, ще ни се свърши бензина, то с отговорът на този въпрос се спекулира много. Нека не забравяме, че Световният океан, както и един цял континент все още не са достатъчно проучени.
Съгласен съм с това, че колкото се може повече енергия (най-често електрическа) трябва да се добива чрез т.н. възвръщаеми източници, но помислете колко солара ще са необходими за производството на 1 МВ/ч електроенергия?
И все пак дори на бойлера със слънчеви батерии му трябва електричество (за помпата)...