Автор Тема: Шрифтове  (Прочетена 5111 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.    

Неактивен tech_noir

  • администратор
  • зарибен/а
  • *******
  • Публикации: 7020
  • Пол: Мъж
  • интернет лумпен
    • Профил
« Последна редакция: 2013-12-08, 12:27 от tech_noir »

Неактивен NoFeaRInc

  • FREAK
  • зарибен/а
  • ****
  • Публикации: 1108
  • Пол: Мъж
  • ?????????? ??????
    • Профил
    • http://mario.youaremighty.com/
Шрифтове
« Отговор #1 -: 2007-03-03, 08:25 »
Могат ли да се добавят в директорията на уеб сървъра и да се зареждат оттам, като браузват user- ите, закачени за сървъра?
Signature.

Неактивен tech_noir

  • администратор
  • зарибен/а
  • *******
  • Публикации: 7020
  • Пол: Мъж
  • интернет лумпен
    • Профил
Шрифтове
« Отговор #2 -: 2007-03-03, 12:56 »
Не, не могат. Приложенията не могат да ги хванат ако не са на харда или нямат шорткът-и накоя от системните папки за шрифтове на съответната операционна система. Съображения за сигурност най-малкото (тъй като могат да са си носители на инфекции).
Преди години минаваше за голяма гъзария необчаен шрифт на сайт, ама нямаше GD, ImageMagic, Flash и ASP, та най-доброто дето се постигаше, беше да дръпнеш шрифта с html-то и да обасниш на потребителя че за да види сайта в пълен блясък, както му изскочи прозорчето, да си запише шрифтчето във Fonts и да рестртира. Идиостко, а.... Не, няма начин, освен за проложения, които сис е намират на сървра през цалото време и потребителя на практика си ги позва там през Java конзола на браъзър или накакъв вид тунелиране. При всички положения в днешно време не си заслужава главоболията.

Не подценявай момента с лиценза, от стотиците хиляди, само няколко до няколко десетки могат да бъдат купени с подобен лиценз срещу съотвертните суми. Освен Free*** дето са с *nix машините, амa те естествено не се пооддържат коректно от другите OS.
Що мислиш за HTML (и вариации) се използват всичко на всичко 5 шрифта, при положение че типографията е една от задължителните маниики на всякакви там десигнери и прочие паплач, дето иначе си ползват хиляди (в реални проекти всеки ползва максимум 50-ина де, ама това е друга тема вече, няма двама с еднаква теория по въпроса кое е добро и кое не).
« Последна редакция: 2007-03-03, 12:59 от tech_noir »

Неактивен tech_noir

  • администратор
  • зарибен/а
  • *******
  • Публикации: 7020
  • Пол: Мъж
  • интернет лумпен
    • Профил
« Последна редакция: 2007-08-09, 14:58 от tech_noir »

Неактивен NoFeaRInc

  • FREAK
  • зарибен/а
  • ****
  • Публикации: 1108
  • Пол: Мъж
  • ?????????? ??????
    • Профил
    • http://mario.youaremighty.com/
Шрифтове
« Отговор #4 -: 2007-03-04, 00:59 »
Цитат на: tech_noir
Що мислиш за HTML (и вариации) се използват всичко на всичко 5 шрифта, при положение че типографията е една от задължителните маниики на всякакви там десигнери и прочие паплач, дето иначе си ползват хиляди (в реални проекти всеки ползва максимум 50-ина де, ама това е друга тема вече, няма двама с еднаква теория по въпроса кое е добро и кое не).
Ако не се чудех, нямаше да питам  

Все пак мисля, че може да се интерпретира шрифта, ако се зададе релативен път в CSS- а. Въпреки, че цъкането ми по web последните 3- 4 години така и не ми показаха как може да стане този трик. Вариантът background на Photoshop някак не ми допада като идея, но теоретично би било окей да се визуализират по нормалнен начин.
Signature.

Неактивен tech_noir

  • администратор
  • зарибен/а
  • *******
  • Публикации: 7020
  • Пол: Мъж
  • интернет лумпен
    • Профил
Шрифтове
« Отговор #5 -: 2007-03-04, 01:14 »
Изисква да го има вече наличен на машината на потребителя, иначе... ActiveX, и хиляда разрешения, trusted и т.н. и само IE (май). Не съм провал всъщност.

Сигурен ли си че точно от CSS? Не беше ли по-скоро да си го дръпнеш с html/JavaScript и после да си го викаш? http://www.w3schools.com/css/css_font.asp  http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/fonts.html
« Последна редакция: 2007-03-04, 01:15 от tech_noir »

Неактивен NoFeaRInc

  • FREAK
  • зарибен/а
  • ****
  • Публикации: 1108
  • Пол: Мъж
  • ?????????? ??????
    • Профил
    • http://mario.youaremighty.com/
Шрифтове
« Отговор #6 -: 2007-03-04, 10:55 »
Може, може - просто се сетих как може глобално да зададеш настройки на шрифтовете в CSS стила и евентуално оттам да го подадеш по релативен път. С ActiveX не е оферта, тъй като все пак върви само на IE.

Абе като цяло шрифтовете май не са особено web ориентирани - по- скоро за standalone приложения и някакви графични обработки.

Edit:

For example, here the font 'Robson Celtic' is defined and referenced in a style sheet contained in an HTML document.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN">
<HTML>
  <HEAD>
    <TITLE>Font test</TITLE>
    <STYLE TYPE="text/css" MEDIA="screen, print">
      @font-face {
        font-family: "Robson Celtic";
        src: url("http://site/fonts/rob-celt")
      }
      H1 { font-family: "Robson Celtic", serif }
    </STYLE>
  </HEAD>
  <BODY>
    <H1> This heading is displayed using Robson Celtic</H1>
  </BODY>
</HTML>
« Последна редакция: 2007-03-04, 11:00 от NoFeaRInc »
Signature.

Неактивен tech_noir

  • администратор
  • зарибен/а
  • *******
  • Публикации: 7020
  • Пол: Мъж
  • интернет лумпен
    • Профил
Шрифтове
« Отговор #7 -: 2007-03-04, 11:43 »
Copyright.... и съвместимост

Неактивен tech_noir

  • администратор
  • зарибен/а
  • *******
  • Публикации: 7020
  • Пол: Мъж
  • интернет лумпен
    • Профил
Шрифтове
« Отговор #8 -: 2007-06-13, 22:14 »
Малко и за създаване на шрифтове

High-Logic FontCreator (Win) (en)
« Последна редакция: 2007-06-24, 20:14 от tech_noir »