Автор Тема: Защо Отказвам Да Ползвам Icq  (Прочетена 3926 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.    

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Цитат
    1.  Не е приемливо един популярен комуникационен протокол, използван от гражданите за да общуват помежду си, да бъде държан в ръцете на едно-единствено частно лице. За разлика от всички останали протоколи, на които днес се основава световната мрежа (SMTP, FTP, HTTP, и т.н.), протоколът на ICQ не е, и никога не е бил публикуван официално. Това значи нещо много просто – AOL Time Warner (доставчиците на услугата ICQ) не желаят да знаете структурата на информацията, която обменяте. Съобщенията, които изпращате, не ви принадлежат. Познанието Ви няма право да се
разпростира върху тях. Не ви е разрешено да ги схващате.

   2. Проблемът, породен от враждебното отношение на AOL Time Warner към потребителите, не може да бъде разрешен с доброволните усилия на обществото. През годините редица инженери са се опитвали да отгатнат структурата на протокола и да публикуват резултатите си. Положените усилия са довели до добиването и натрупването на знание, даващо възможност да бъдат разработени програми, които осъществяват връзка със сървъръте на ICQ. Обикновено това са програми, които всички ние можем да изпъляваме, изучаване, разпростаняване и променяме според нуждите си. Забележете, че алтернативните свободни клиенти на ICQ съществуват не заради добрата воля на доставчика (AOL Time Warner), а въпреки нея. За да попречи на функционирането на независимите реализации, доставчикът постоянно променя протокола тихомълком, оставяйки потребителите без услуга и принуждавайки доброволците постоянно да променят и нагаждат своите реализации в опит да догонят промените. Този сизифовски труд е предварително обречен на неуспех. Очевидно това не е пътят, по който може да бъде решен този проблем.

   3. Като съзнателно пречат на свободните независими реализации да взаимодействат с услугата, AOL Time Warner показват, че не желаят просто да използвате тяхната услуга, а нещо много повече – те искат да изпълнявате тяхната тайнствена програма на вашия собствен компютър. На мен обаче не ми харесва идеята компютърът ми да изпълнява програма, чийто автор настоява да не знам какво прави. Това просто не е редно, и аз отказвам да го допусна. Горещо ви препоръчвам да не го допускате и вие.
 
  4. Не можете да говорите на четири очи. Ако водите частен разговор с друг човек през ICQ, и си мислите, че никой не ви гледа – грешите. Съобщенията ви отиват до сървърите на AOL Time Warner в явен (за AOL) вид. Дали се записват, анализират и какво изобщо се случва с тях, не ви е дадено да знаете. Помислете така: дори и да не казвате нищо важно, дори и в момента да не ви подслушват, това е една добре изградена и широко разпространена система за подслушване.
 
  5. Дори и проблемите с протокола и криптирането да бъдат разрешени, ICQ е централизирана услуга, а не публична мрежа. Абонатите на ICQ могат да се свързват само с други абонати на ICQ. На пръв поглед може да звучи нормално и логично, но нека си представим за момент как би изглеждала електронната поща ако следваше този модел. Да речем, потребителите на един пощенски сървър щяха да могат да изпращат писма само на другите потребители на същия пощенски сървър. Или потребителите на един доставчик на Интернет да могат да отварят и четат само страниците, които са разположени на сървърите на същия доставчик. Това няма да е Интернет, а частна мрежа тип CompuServe или Prodigy, които съществуваха за кратко през 90-те. Тогава, ако искате да общувате с хората по света, няма да можете просто да използвате пощенската си кутия, а ще трябва да сте абонат на много пощенски сървъри едновременно и да имате кутии и адреси във всеки един от тях – защото никога няма да знаете дали утре няма да ви се наложи да пишете на човек, който е абонат на друг сървър, или дали абонат на друг сървър няма да поиска да Ви пише. Ситуацията със съвременните „развити“ услуги за обмен на мигновени съобщения е точно такава – нима повечето потребители нямат едновременно акаунти в ICQ?, Yahoo! или MSN?!

Не бива да отлагам повече

Всеки ден, в който „влизам“ и участвам в услугата ICQ (и другите като нея), аз правя тази услуга малко по-привлекателна за моите познати. Всички искаме да се свържем един с друг. С участието си аз добавям някаква стойност, прибавям още една причина познатите ми да ползват ICQ – тъй като те знаят, че могат да ме намерят там. Аз участвам заради тях, а те участват (и) заради мен. Този порочен кръг трябва да бъде прекъснат по някакъв начин.

Поради изброените причини от днес спирам да използвам ICQ. Ако някой иска да говори с мен синхронно, може да използва Jabber. Моят Jabber ID е kaloian@jabber.minus273.org. Също така редовно кисна във виртуалната кръчма „Морски вълк“ (морскивълк@conference.jabber.minus273.org) и е сравнително лесно да бъда открит там.

Ако нямате акаунт в Jabber, можете да си направите такъв в някой от известните публични сървъри или (защо не?) да си вдигнете собствен сървър – има свободен софтуер за тази цел. Аз лично използвам услугите на jabber.minus273.org, който има добра видимост от България, но това си е лично мое предпочитание.

Разбира се, почти винаги е по-добра идея да ми пишете поща на kaloian@doganov.org.

http://doganov.org/blog/freedom/software/refuse_to_use_icq
« Последна редакция: 2007-09-20, 01:08 от tech_noir »

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Защо Отказвам Да Ползвам Icq
« Отговор #1 -: 2006-07-15, 11:51 »
Важи за повечето портоколи, особевно корпоративните като MSN ICQ и Yahoo.

За Skype по-скоро трябва да реша дали чак толкова искам да си пиша с някого. Обикновено не държа чак толкова. Включвам го има-няма два пири годишно когато имам важни работини дискусии с някой извън страната, които са твърде дълги за мейл или IM. И все пак заради големия трансфер на данни Skype прави връзка pear-to-pear без да минава през каквито и да било сървъри, нещата могат да бъдат прихванати, записани и теоретично декодирани само от някой, който случайно се намира между хората в конкретния разговор. Не се записват някъде централно.

За анонимнността, въпроса не е толкова в софтуера, колкото в портокола, който използва. Ако ползваш алтернативен клиент, свързваш се дирктно с дадената мережа (както Trillian примерно) не постигаш нищо.
Jabber портокола обаче има няколко много важни предимства за сигурността:
 - поддържа криптиране (всъщност това може би е възможно и с тругите портоколи с допълнителни приставки към клиента). Ако се криптират съобщенията с неговия ключ, на който и да ги прихване ще са му нужно много мощен компютър и седмици за да разчете едно-единствено съобщение (като примерно "Здрасти Пешо", което тотално обезмисля всякакви опити)
 - децентрализирано е. Всичко минава не през централни сървъри, а през такива, създадени от частни лица. Всеки може да сложи з аминути такъв сървър в кущи, а ти да сменяш сървъра, който използваш на случаен принцип сред хилядите по света. Да, някой може да инвестира няколко дни за да разбере кой сървър ползваш та да се пробва д аго хаква или пдслушва, но ти при следващото свързване просот да не позваш него, което обезмисля усилията му. Съобщенията не се съхраняват никъде, нито сървъра знае какво пише в тях или кой с кого чати.
 - когато ти се налага да чатиш с хора, позващи други мрежи (както ICQ примерно), да, това няма какд а не свали отчасти сигурността, но анонимността подължава д ае гарантирана. С ICQ лесно може да се разбере физическото ти местонахождение. При Jabber обаче за връзка с други мрежи се ползват специални шлюзове на сървъра. Връзката до сървъра е Jabber и едва от там нататък е ICQ. Могат да разберат каде се намира... сървъра, който ползваш точно в момента, нищо повече.
 - портокола е отворен. Това прави лесно създаването на множвество клиенти, които работят с него по различен начин. Корпоративните мрежи каto ICQ са затворени и унифицирани, коеот налага всико, което ги позва да е в коляма степен еднакво. Съответно има достатъчни инструменти, позволяващи ти да проникнеш в нечия програма и да следиш цялото history, пароли и с кого какво си пише в момента. При Йаббер клиентите това е много слабо вероятно изобщо да стане възможно.

За мейлите... ми за това има криптиране  (отново момента на някой да му трабват много сериозни познания и седмици за да разчете едно-единствено редче).
« Последна редакция: 2006-07-15, 12:01 от tech_noir »

???? ???????

 • Гост
Защо Отказвам Да Ползвам Icq
« Отговор #2 -: 2006-07-18, 01:47 »
Цитат на: tech_noir
При Jabber обаче за връзка с други мрежи се ползват специални шлюзове на сървъра. Връзката до сървъра е Jabber и едва от там нататък е ICQ. Могат да разберат каде се намира... сървъра, който ползваш точно в момента, нищо повече.
 

т.е. това е програма с която пак мога да влизам в кюто да пиша и да съм по спокойна така ли?PS:дано не ти се стори глупав въпроса, но като всяко ново животно и това ми е непознато...пък съм и уморена   благодаря ти  

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Защо Отказвам Да Ползвам Icq
« Отговор #3 -: 2006-07-18, 09:20 »
Jabber не е програма, а протокол (както и ICQ, нищо че има едноименна програма, за боравене с него). Абе Представи си шосе и кола. Портокола е шосето, по кооето се движат разни треанспортни средства. Не е задължително всики да са примерно VW Golf (макар на някои д аим се иска да е само техния модел).
Иначе има доста програмки с които би могъл да го ползва човек (аз лично ползвам GAIM , но си е въпрос на вкус). Впрочем поддържа и стаи (нещо както IRC) между другото.

И да, ако ползваш ICQ през него ще стане доста по-сигурно (макар и не чак толкова, колкото както си бъбриш с други Jabber-и).
« Последна редакция: 2006-07-18, 23:45 от tech_noir »

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Защо Отказвам Да Ползвам Icq
« Отговор #4 -: 2006-07-26, 10:00 »
Има и Web-базиран клиент, AJAX, без Java или каквито и да специални изисквания за plug-ини. Държи се много прилично и няма проблем с кирилицата.

http://jwchat.sourceforge.net/

Diva Orxideia

 • Гост
Защо Отказвам Да Ползвам Icq
« Отговор #5 -: 2006-07-27, 00:01 »
Цитат на: tech_noir
Има и Web-базиран клиент, AJAX, без Java или каквито и да специални изисквания за plug-ини. Държи се много прилично и няма проблем с кирилицата.

http://jwchat.sourceforge.net/

добре де  а може ли да разясниш  как се ползва тва чудо за кюто  

ако ми дадеш гаечен ключ, чук , клещи , прахусмокачка и други пособия на труда знам кво да ги правя ама тва го гледам умно и не вдявам ...сори  

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Защо Отказвам Да Ползвам Icq
« Отговор #6 -: 2006-07-27, 02:27 »
Мии, аз лично в GAIM си го вкарах както ресурс/gateway. Един вид ICQ мрежата ми е friend-че в контактите.
Ама нямам спомен вече как точно, или идея за това уеб-базираното дето днес за пръв път го виждам. Гледам във форума им че става, ама как, знам ли... ще питам утре. Във всики слиучай си трабва и Jabber-акаунт първо.

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Защо Отказвам Да Ползвам Icq
« Отговор #7 -: 2006-07-27, 10:30 »
Мдам, трябва ти поне за малко инсталиран истински клиент като gajim или psi за да запознаеш Jabber и ICQ акаунтите си.
« Последна редакция: 2006-08-06, 01:27 от tech_noir »

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил