Автор Тема: Добри Божилов - кандидат за евродепутат  (Прочетена 10697 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.    

egoist

 • Гост
Добри Божилов - кандидат за евродепутат
« Отговор #30 -: 2007-01-26, 03:52 »
'Бахти съучениците има този ... Добри?!      
С камъни да ги утрепеш!


Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
http://www.pr-bg.com/dobri/index.php?option=com_content&task=view&id=19  ;D ;D ;D

Има Добри, има... не ги бъркай с вестниците (с чиято порочност, вярвам си добре запознат - повечето изобщо не функционират на пазарен принцип). Пробвал ли си някога да пуснеш политическа реклама в медия, която не е вестник контролиран от семейството или господарите ти? Щеше да си наясно че повечето други медии имат изрично правило за недопускане на политическа реклама.
« Последна редакция: 2007-09-12, 15:21 от tech_noir »

Неактивен Diabolik

 • зарибен/а
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 116
 • Пол: Мъж
 • Black Panther
  • Профил
  • Даволският Блог
Брей, Добри Божилов явно не иска да приеме че е вече изчерпан. Наскоро разчиствах вкъщи и попаднах на негова книга със странното заглавие "Клопките на Линукс и отвореният код" , подарил ми я е през 2002 година, но от 2 - 3 дни я зачетох.

Тъй като лично се познаваме с Господин Божилов, бих искал лично да се обърна към него и да коменирам написаното в книгата, като адресирам коментара си лично към него.

Добри, не съжалявам че имам книгата, ти ми я подари през 2002 година в подлеза на бул. България и бул. Димитър несторов, на небезизвестно място - компютърен клуб микрофон и мишка, бяхме на дървени маси с дървени скаемейки под тента с наш общ познат, Орлин Бориславов, който се  собственик на клуба, да познаваме се лично. Прочетох внимателно цялата книга, от кора до кора, но там не видях нищо освен умишлено предубеждаване на хората колко лошо нещо е опенсорса, и как той вреди на всички ни.

Проблемът тук е че ти сам се поставяш в кофти ситуация, и аз като човек който подкрепя опенсорс обещството, ще ти покажа как се злепоставяш. За протокола, аз не те злепоставям, ти сам се зрепоставяш, аз само ти показвам как ти сам се злепоставяш.

Нека бъда по-конкретен:
В книгата си споменаваш че ти ползваш опенсорс заглавия, за да си държиш сайтовете в интернет, и  отново използваш опенсорс за да си ги изградиш. Добре, значи ти грабиш хората преди теб, защото, и ти крадеш техният интелектуален труд, за твоите, комерсиални нужди, и така ти пестиш от разходи. Щом използваш техният модел, и сам вкарваш прът в колелото на комерсиалната машина, която защитаваш с такава страст в книгата. Значи ти си същият обирджия като тези срещу които руптаеш в книгата, и нанасяш същите щети, като другитесрещу които руптаеш в книгата.

Поставяйки ситуацията както е, директно на масата, излиза, че с книгата си поставяш ситуацията крадеца, вика дръжте крадеца, защото в книгата, ти сам казваш че този който си пусне опенсорс продут е потенциална жертва на ограбване, и че ако някой направи нещо на основат на неговият продукт си е обирджийство. Приятелю, излиза че правиш същото, срещу което руптаеш в книгата.

Нека, да си представим човека Петър, който е направил програмата Х, която е, приемрно успешен уеб браузер. Казваш че ако аз направя програма У, базирана на неговата, аз съм крадец, ограбвам Петър като автор на продукта, и също, саботирам комерсиалният модел на вземане на пари за ограничено ползване на софтуера, и непълно използване на възможностите му, ограничено от електронно споразумение с крайният потребител, като предлагам успешна програма, която предоставя права на потребителите да я използват както те искат и както на тях им върши работа. Петър прави същото с програмата Х. Ти не правиш ли същото с твойте сайтове? Не вземаш ли продукт, който ти позволява да го използваш както на теб ти е удобно, и да го използваш за основа на твой продукт? Така аз, ти и Петър правим едно и също, спъваме комерсиалната машина, и предоставяме продукт, който веки може да използва както му е удобно, и да използва за свои нужди. Така и ти допринасяш за развитето на опенсорса, и ти слагаш твоят дял в тази пазарна нисша която се разраства.

Следващото което казваш че аз съм подведен с омайната думичка безплатно. Когато аз избера да не си дам парите, за комерсиално заглавие, за което съм ограничен в това как да го ползвам като готово приожение, и как да му ползвам потенциала, ограничен от лицензното споразумение с крайният потребител от производителя, съм подведен глупак.  Добре, глупак съм, и съм подведен с тази омайна думичка, както гласи книгата ти.

Напрактика не съм съгласен. ОпенСорс не е това лошо нещо, в което авторът иска да ни убеди.

Аз бих избрал опенсорс заглавие защото, то ми позволява да го ползвам както ми е удобно, и да му използвам потенциала така като на мен би ми свършил работа - GPL лиценза ми дава свободата да използам програмата максимално ползотворно за мен. Тоест в тази ситуация аз като ползвател, печеля от използването му.  GPL лиценза ми дава права ако намеря грешка в софтуерният продукт, да я коригирам, и да пусна безплатно поправката, която ще помогне на много потребители, да си решат същият проблем, и също ми така ще спестя на автора пари и време за разработка за ичистване на тази грешка. Същитят лиценз ми дава право да си направя собствена програма базирана на оригиналната. Тъй като автора ми дава това право, аз не съм крадец Добри.

Ако сега някой използва твойте сайтове базирани на опенсорс, за да си направи свои, той няма да е крадец, ама ти ще опищиш орталъка с гръмки заглавия, като яко пиратсво, нагла кражба.... Е ако се разпищиш, ти ще нарушиш GPL лиценза, защото ще се опиташ да му отнемеш правата които GPL лиценза му гарантира, и ти ще излизнеш крадеца. Крадецът вика дръжте крадеца. Виждаш ли GPL лиценза гарантира че щом потребителя се се сдобил с тази програма, значи той има същите права над нея както и ти.

Нека ти дам друг пример. Ти везамш даден опен сорс макет за сайт, модифицираш го така че да ти пасне зануждите, и си изграждаш сайта на основата на модифицираният макет. Ок. После аз вземам същият макет който ти си взел и аз си го модифицирам за мойте нужди. добре, моят и твоят сайт са много сходни, защото са на основата на един и същи макет, и какво? Ще ревнеш че съм ти откраднал дизайна?

Ами защо не си поръча сайтове и сървъри по комерсиалният модел, който защитаваш, в книгата? Така ще ше да си защитиш сайтовете и труда на приятелите ти, и цялата интелектуална собственост, изобретателност и познание вложени в тези сайтове.

Добри, защо не си споменал в книгата че:

1. В опенсорса има следната ситуация:
ти пускаш опенсорс програма, и аз и намирам бъг. аз коригирам бъга и ти давам копие на програмата съобразно лиценза. Така аз ти спествявам време и средства за коригиране на бъга, и ти помагам да дадеш на потребителя по-добре работеща програма.

2. Защо не си споменал че при опенсорса, потребителите се облагодетелстват от потреблението, и че се създават програми които директно решават проблема, и предпоставката за появата му, а не се въртят около него като са комерсиалните заглавия.

3. Много комерсиални фирми, разчитат на Опенсорс като част от своята търговска стратегия. Една от многото е Fraunhoffer Institute of Integral schemes, изобретил формата мр3. Каква е комерсиалната политика на института? Те разчитат на ОпенСорс да им развива мр3 енкодера, и не разчитат на продажбите на техният енкодер. Ако някой се подлъже да си го купи, по-добре за тях, инак основното им усилие е продажбата на лицензи за комерсиално използване на декодера, и рекламна стратегия за привличане на клиенти които да инвестират в добавянето на мр3 в продуктите си. Като резултат от това, днес всяка електронна джаджа дето свири и издава звуци има поддръжка на мр3. Това е добър пример когато опенсорс и комерсиалният софтуер не се задушават взаимно, а си помагат взаимно. От една страна си струва да се инвестира в мр3 защото мр3 се подобрява, от друга мр3 се появява навсякъде, всичко го поддържа и си струва да се развива още. Това е един от многото примери където опенсорс и комерсиалният софтуер си помагат, вървят парнед рабо до рамо.

Липсата на тези и други подобни примери прави книгата предубедена и отрицателно настройваща към опенсорса, всякаш е зловреден тумор, който се разраства и трови всичко около себе си, и тази липса те злепоставя, и поставя ситуацията в която крадецът вика дръжте крадеца.

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Хм. Бого бих подкрепил  :)

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Впрочем ако ви липсва гения на Добрито, чудите се от къде се пръкват творенията на ордата тролове покрай Атака/Пеевски/Петното/АБВ/Капута и прочие солоч (и що са с общи опорки) та ви изглеждат познати при положение че Мая Ма спря да твори като отиде да се лекува от рак или просто обичате да се посмеете -  http://www.komentari.com/

Впрочем откакто не с му се получи заплатата в Европейския Парламент, е доста анти-Европа и про-Азия (не знам дали да очакваме и тема Кандидат за Азидепутат).
« Последна редакция: 2016-04-08, 15:29 от tech_noir »

arrilky

 • Гост
........
« Отговор #36 -: 2016-11-23, 12:00 »
Честно?