Автор Тема: Защита на децата в Интернет  (Прочетена 2617 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.    

Неактивен Diabolik

  • зарибен/а
  • зарибен/а
  • ****
  • Публикации: 116
  • Пол: Мъж
  • Black Panther
    • Профил
    • Даволският Блог
Защита на децата в Интернет – как да направим интернет полезно и безопасно място за тях.

Интернет, навлиза все повече в живота ни. Интернет е една голама мрежа, където хората се събират да комуникират, обменят идеи, да се веселят, да работят и да се учат заедно, подобно на начините в реалното общество. Съответно същите опасности дебнат и там. На улицатат винаги има риск, джебчия да ви издебне зад ъгъла на страдата покрай която минавате, в интернет, не се знае кой къде ще ви прати, какво ще ви приказва и как ще ви баламосва.

Интернет може да е отлично място за децата да се забавляват, да търсят материали за училище, да комуникират, да са в крак с новостите в технологиите, и компютъра като цяло. Едно дете което не е виждало интернет, не може да се справи с това което го чака там, за това вместо вие родителите да викате, да се карате, да го плашите с бой, забрани за достъп и прочието (с което въобще не помагате а само вредите - наплашвате детето, и му внушавате вашето непознаване на нещата.) Как ще се чувства това навиквано, наплашвано, дете като порасне и стане на 16 – 17 години, и пред него компютъра с интернет? Връстниците му напредват откриват нови и нови неща, научават нови и нови неща, а вашето дете стои и слуша и се чувства аутсайдер защото вие сте нонапрашили да не се рови в интернета че ко попадне някаква страница ще има бой, караници, забрана за достъп до интернет. Мислите ли че ще има тази увереност, да седне да изледва и да се развива? НЕ, ще го е страх че може да сбърка и че вие пак ще правите скандали и караници. Ще си стои на едно ниско ниво на развитие, само на 2 – 3 станици в интернет, защото заради вас ще го е страх да изследва новите. С паника, истерия, караници, скапдали, и агресия няма да постигнете нищо, тъй като това са крайни мерки, които е добре да се прилагат само когато всички други мерки за решаване на проблема са безрезултатни.

Да се научим да общуваме с децата на техния език, да не им забраняваме интернет като си мислим че тека ще ги опазим. Децата са изобретателни, винаги могато да намерят начин да ви заобиколят, дори вкъщи да е забрането, нищо не му пречи след училище, да отиде в интернет залата. Виждате ли, правилният подход е да съставите основни правила, които вие и децата считате едновременно за справеливи. Докато децата считат правилата за справедливи, и удобни за тях те няма да ги нарушават, защото, те хем ще им помагат, няма да им пречат. Няма да имат причина да се крият, хитруват и да се опитват да ги заобикалят. Тук особеният момент е че децата не трябва да приемат правилата като справедливи, защото вие го искате, или им го налагате насила, децата без вашето влияние, сами трябва да ги усетят за справедливи. Тогава, няма да имате проблеми и със сигурност нещата ще вървят гладко. Хем вие ще сте спокойни че детето ви спазва едно добро ниво на лична дискретност и сигурност в интернет, хем детето ви ще има куража, желанието и самочувствието, да изледва интернет, да открива новите неща, които може да са му полезни, и така да се развива без да се чувства стресирано, навиквано, наплашено.

Виждате ли общуването е ключа. Детето трабва да е уверено, и без ни най-малка капка съмнение че като попадне в заплетена ситуация, като дойде да ви каже че има проблем, че вие ще отидете и заедно с детето ще разрешите проблема и ще го научите как да се справя. Ако детего го е страх че ще му забраните, то няма да ви каже, защото ще го е страх от забраната, ще се опита само да се справи и повярвайте ми доста ще влоши нещата.

Същото важи и за учителите по информатика в училище. Родителите трябва да изискват и настояват от училищната администрация, учителите да подхождат професионално към работата си. Често пъти учителите, са по-запознаи от децата и родителите, все пак това е тяхното висше образование, затова са учили, следвали съответно професионалната некомпетентност е непорстима и недопустима. Децата трябва да са сигурни че като изпаднат в заплетена ситуация и викнат учителя за помощ, учителя ще им помогне да се оправят, че учителя ще им покаже къде са сгрешили и че учителя ще им покаже как да го направят правилно. Така децата ще знаят че освен родителя вкъщи, и учителя в училище ще им помогне. Те ще имат мотив, да ви викат за помощ, няма да ги е страх от двойка, пердах, забрана, забележка в бележника или друга крайна мярка.

Изисквайе от учителите, да познават начините на общуване с децата, нали са учили и педагогика, и са ги учили точно на това, изисквайте от учителите да познават опасностите и да учат децата как да ги избягват, това е част от техните ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Ако считате че учителите в това училище, не могат да се справят професионално със ситуацията, проверете други училища в района, разпитвайте другите родители за репутацията на учителите в даденото училище, тогава решете в кое училище да ги преместите или тепърва да ги запишете. Бъдете уверени че там където са записани децата ви, учителите са професионално грамотни и компетентни и че умеят да общуват с децата и да им помагат да разрешават проблеми и да им показват как да ги избягват, и помнете най-доброто решение на проблема е като той не бъде допуснат да се появи преди всичко. Помнете, ситуациите в които вашето дете може да попадне в интернет, са напълно еднакви с тези в които може да попадне по телефона, на вратата у вас, в училище с училищните хулигани или по пътя между училище и вкъщи или по път зя приятелите си, така че будете уверени, ще можете да помогнете нищо че е в интернет.

Ако на малкото дете, правилно му изградите навици за безопастност, като му показвате, обяснявате, какво да избягва, къде и на какво да набляга, без да се стига до излишни крайности, детето като стане на 16 – 17 години, вече ще има рутина, ще има навика да се пази, ще има навика да проверява какво и от къде тегли, ще може да разпознава опасностите и да ги елиминира, преди да са станали наистина опасни.

До тук с подхода към детето.

Време е да се заемем с реаните предпазни мерки.

Сигнализирайте, в полицията за всеки такъв опит. Нека некадърните им оправдания не ви баламосват? Плащате си данъците, тези данъци отиват за техните заплати, вие имате правото да изисквате от полицията да ви защитава и да защитава децата ви и от интернет опасности. Търсете си правата, не им давайте мира, заливайте ги с оплакавания, побърквайте ги от звънене на телефоните, задръстете им пощенските кутиите с писма в които искате да си свършат работата за която вие с вашите данъци им плащате заплатите, ако е необходимо викайте медии теливизия, вестници, за да защитят вас и децата ви. Това е тяхната работа, и те са ДЛЪЖНИ да я изпълнят.

Забранете на децата да дават лична информация. Бъдете строги и непреклонни. Използвайте по-крайни мерки ако е необходимо. Децата не бива да дават личната си информация – имена, телефони, адрес, училище, клас, класен преподавател, любим отбор, любим спортист, любим спорт, любими песни, любими изпълнители, актьори и актриси, любими филми,или книги, комикси или друга подобна информация. Това е лична информация която не бива да се дава. Тази инфорамция може да се използва по различни и все опасни и вредни за детето начини. Детето трябва да знае че зад клавиатурата, зад компютъра, всеки може да лъже и да се представя за друг и че това може да е опасно за детето.

Не окуражавайте децата да се срещат на живо с хора които познават само от интернет, без вас като родител и придружител.

Окуражавайте децата да общуват основно с компанията в квартала, съучениците в училище.

Препоръчвайте на децата да са резервирани, с непознати които се появяват само от интернет. Виждате ли, отсреща може да е друго дете, и да си станат приятелчета, но може и да е някой педофил или друг идиот който има намерението да навреди на детето ви понякакъв начин.

Преоръчайте на децата, винаги да внимават, ако материалите които получават от новото интернет приятелче постепено се изместват към пиене, пушене, насилие, секти, секс, оръжия, наркотици, злоупотреби с лекарства, разизъм и други антисоциални теми, препоръчайте на децата ви да използват функцията за блокиране блокиране на събеседник.

Децата обичат да използват прякори за да изглеждат оригинални. Не ги окуражавайте да използват бунтарски или предизвикателни прякори, те привличат вниманието на интернет вредителите.

Окуражавайте децата, просто да пренебрегват подобни хора. Някои от тях ще се отегчат че детето не реагира на техните закачки и ще спрат, други ще са по-инатливи, за тях има както споменах по-горе, за по-инатливите използвайте функцията за игнориране на натрапника.

Не окуражавайте детето да прогонва натрапника с неговите стратегии, може да го набедят че и то е натрапник.

Ако детето играе в интернет, по интернет сървъри, с приятели, окуражавайте дето и приятелите му да се включват в сървъри които защитават правата на детето и са нетолерантни към всякакви вредители, и сървъри чиито администратори реално защитават децата докато играят.

Окуражавайте децата да ползват децата, детски ориентирани сайтове, където информацията се проверява преди да се публикува, да търсят чрез детски ориентирани търсачки, които филтрират неподходящите материали, и показват резултати, които водят към детски ориентирани файлове. Там информацията се представя така че да е интересна за детето.

Сложете защитни програми

1 огнена стена (Firewall) предотвратява неоторизиран достъп до РС.

2 антивирус – помага за откриване и навременно премахване на вируси, които са пратени на детето ви прикренени към файлове които ужким трябва снимки на любими актьори/актиси/спортисти/отбори, или любими песни...

3 филтър за съдържание. Научете детето, че вредителят може да е лукав и да го излъже че сайта към който го праща е подходящ, но реално да не е. Болшинството опити за подобни заблуди биват успешно блокирани от добрите програми. Тъй като такива сайтое постоянно се появяват всенови и нови, създателите на добрите филтриращи програми са предвидили 5 важни особености.

1 програмата редовно да се актуализира с откритите от авторите страници

2 вие като родител, да добавяте ръчно страници, към съществуващите, така можете да си направите точно този филтър от който вие имате нужда

3 да помогнете на други родители като вас, като докладвате откритата страница. Производителите ще я проверят, и ще я включат в обновяванията на програмата.

4 филтър за електронна поща, чрез който вие и вашето дете можете да ограничите входящите писма, като блокирате интернет вредители. Тези програми обаче са направени така че вие сами трябва да си добавяте адресите. Виждате ли, във всеки един момент вредителя може да изостави текущата си електронна поща, и да си стартира нова. Производителите няма как да знаят че точно във вашия град, точно този вредител е изоставил точно тази поща и си е взел друга.

5 Програмата може да се спре само с парола, и по никакъв друг начин. Това гарантира че детето няма да спре програмата.

Окуражавайте децата да държат защитните програми включени, и да ги актуализират редовно. Бъдете строги и не позволявайте те да спират защитните програми, ако е необходимо, изполвайте по-крайни мерки. Детето трябва да знае че програмата е там за да го предпази от неприятности а не да го ограничи.