Автор Тема: Осетия  (Прочетена 16819 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.    

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #30 -: 2008-08-19, 11:27 »
 Гледах ги. За българските противотанкови гранати си се знаеше, просто не се коментира как са били продадени на страна в конфликт. Аз имам калавиатура, произведена в Китай - дали пък това не означава че съм таен сътрудник на китайските специални служби  ??? ?

 Продължавам да си мисля че бъркат нещо много генерално. Политиците им поляризират Русия<>САЩ, Бяло<>Черно, Русия<>САЩ, Бяло<>Черно, Русия<>САЩ, Бяло<>Черно. Ехоо, света вече просто не е такъв. Носи се пропаганда че ЕС и САЩ са едно (покрай НАТО вероятно), и то във време когато ЕС е все по-разочарован от САЩ, все по-рядко ги подкрепя и наистина се чудеше чия позиция да заеме. Вътрешно може да изглежда добра идея, ама дългосрочно губят поддръжката и доверието на ЕС (освен че му създават стратегически съюзник САЩ, место себе си).
Химлеровите методи просто не са адекватни днес. Теглят черта между себе си и основния си търговски партньор и съсед, който на всичко отгоре има 17 пъти (ако броим Норвегия и Швейцария сигурно ще станат 20) по-голям БВП от тях. Дрънкат оръжия и демонстрират сила (срещу, уау, Грузия, нищо че май се опитват да изкарат че са победили и американската армия). Ама агресията, (привидно) импулсивните действия и демонстрацията на сила като реакция могат да имат страх, който обаче предизвиква недоверие и инстинкт за самосъхранение.
Не знам някой от лидерите им дали има и бегла представа от пазарна икономика, ама за седмица загубиха 1% от рублата, изтеглиха се 7 милиарда чужди капитали и борсата им се срина с 30% като отражение на спада в доверието. Едва ли ефекта ще спре дотук обаче и не - големите компании не са толкова тъпи да разчитат (да на могат да бъдат подведени от) масмедии.

Новините им се движат по старите схеми (впрочем поразителна прилика със сръбските от преди няколко години). Работят за местното население при ефективен филтър на чужди медии за съпоставка и ниска култура на същото население. Прекалено често ръсят компетентно звучащи глупости (като коментара за снимката от поста ми горе - обяснението е супер, ако не си чувал за обективи с нестандартен ъгъл и си проспал част от биологията в училище).

(някой би изпитал носталгия и умиление)

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #31 -: 2008-08-19, 12:32 »
Не знам някой от лидерите им дали има и бегла представа от пазарна икономика, ама за седмица загубиха 1% от рублата, изтеглиха се 7 милиарда чужди капитали и борсата им се срина с 30% като отражение на спада в доверието. Едва ли ефекта ще спре дотук обаче и не - големите компании не са толкова тъпи да разчитат (да на могат да бъдат подведени от) масмедии.
"До мистър Ебън Хейз, Лорд на Капитала..."

Майтап  :P

Е, Грузия все пак влага огромна част от бюджета си за военни цели- мисля, че статистиките показваха, че това е страната, отделила най-голяма част от финансите си за въоръжаване в света от началото на мандата на Саакашвили. А пък само една руска армия ги разпердушини. Един познат руснак дори твърди, че грузинските жертви са именно най-добре подготвените и надъхани иверски командоси, което наистина звучи малко наивистично, но нищо чудно и да отговаря на истината.

Доста е абсурдно държава, чиито граници са определени под изкуственото крило на СССР, който е преследвал съвсем различни цели от това да сложи всички "съюзни републики" в точните им национални граници, да се сражава по този начин и да не допуска компромиси в една вече доста променена политическа обстановка спрямо началото и средата на 90-те години на миналия век, откогато именно датира конфликтът за Осетия.
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #32 -: 2008-08-19, 12:45 »
Мда, то това е трагкомичното.

Ако руснаците просто бяха алармирали евакуирайки временно заплашеното население на безопасно място, Грузия сега щеше да е в положение на абсолютен парии и с имидж на агресивни шизофреници. Междувременно и САЩ да загубят доста от престижа си заради грешната преценка да поддържат такива очевидни ненормалници.
Странно руснаците предпочетоха да действат със сила, да поставят разгреничение и да заставят всички останали да изберат страна, която да не е тяхната.
« Последна редакция: 2008-08-19, 12:47 от tech_noir »Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #35 -: 2008-08-20, 13:21 »
Свободна преса? Не и този път!


Иска ми се да се върна обратно в Русия. Живея вече една година в САЩ: тук уча и работя, за да пренесе в родината си опита на американската журналистика, която е известна по целия свят със своята независимост и професионализъм. Но в последните дни ми се струва, че съм пристигнала в САЩ твърде късно – че журналистиката, пример за която е Уотъргейт, е останала в далечното минало и репортажите са престанали вече да бъдат справедливи и балансирани. Много години уважавах американските вестници заради независимостта. Вече не ги уважавам. Отразяването на конфликта между Русия и Грузия тук бе, меко казано, непрофесионално. Аз съм удивена и разочарована, че световните средства за масова информация през миналата седмица незабелязано взеха страната на президента на Грузия Михаил Саакашвили.

Американските вестници печатаха една след друга статии за това как „злобната” Русия е нахлула в съседна суверенна държава. Много съобщения създаваха впечатление, че конфликтът се е развързал след като Русия е нападнала грузинската територия Южна Осетия. Някои дори твърдяха, че столицата на Южна Осетия Цхинвали е разрушена от руската армия. Отделяше се малко внимание на хронологията на събитията, за да не кажа никакво, както и на фактите по време на самия конфликт.

През миналата седмица президентът на Грузия през нощта нахлу в Южна Осетия – по същия начин, както Адолф Хитлер направи с Русия през 1941 г. За няколко часа грузинската войска разруши Цхинвали, град с близо 100-хилядно население, убивайки близо 2 000 мирни граждани. И почти всички, които са загинали през тази нощ са били руски граждани. Те са предпочели да станат граждани на Русия преди няколко години, когато Грузия отказа да признае независимостта на републиката и излизането й от състава на грузинската държава. Истината е в това, че в дадения случай руската агресия действително имаше определен смисъл. Русия защитаваше своите граждани.

Същевременно американските вестници публикуваха статии, в които за грузинска агресия нищо не се споменаваше. И нещо повече, като цяло американските средства за масова информация се опитваха да насаждат прогрузинска позиция. На най-голямата снимка на първа страница на неделния брой на Post бяха изобразени двама мъже – плачещ и убит, сред руините на грузинския град Гори и нито дума за случилото се в Цхинвали. А можеше да се използват много други снимки. Например в понеделник Wall Street Journal публикува няколко материала за конфликта и даже в редакционната рубрика имаше статия на самия Саакашвили. А къде беше реакцията на руската страна?

Разбирам, какво е движело грузинските власти, когато те блокираха достъпа до сайтове на руските средства за масова информация в Тбилиси. Разбирам и защо руската преса отразява събитията в такъв дух, за да се оценят положително действията на Москва. Но американските медии не са длъжни да постъпват по този начин. Нали високо почитаният американски принцип за свободата на пресата гарантира достъп до независими източници на информация. Нали идеята му е никой да не приема ничия страна, а журналистите са съобщават само фактите, като позволяват на читателската аудитория да си прави собствени изводи. А се получи така, че грузинският президент бързо стана основен нюзмейкър за западните медии, и не се пускаха никакви материали, обясняващи позицията на руската страна.

Трудно ми е да разбера какви са причините тази ужасна ситуация в грузино-руските отношения да се отразява точно по този начин. За журналистите, пишещи за конфликта, всичко изглеждаше кристално ясно: огромната лоша Русия се опитва са унищожи малката демократична Грузия. И готовността, с която американските медии подкрепяха едната страна в конфликта, раздразни руските средства за масова информация. Руските вестници не пропускаха да напомнят на читателите си, че истинското зло всъщност са Съединените щати, а отговорността за конфликта между Южна Осетия и Грузия в крайна сметка лежи върху Вашингтон.

Междувременно от отразяването на събитията в американската преса ме тревожи и информацията за количеството на убитите и ранените мирни граждани. Дори не можеш да разбереш на кого да вярваш.

През последната седмица американските средства за масова информация определено постигнаха едно: те урониха своята репутация в очите на младото поколение руснаци, смятащи, че Америка е страната на справедливата и независима информация. Много млади руснаци идват да учат в колежи в САЩ, а след това се връщат в Русия, за да спомогнат за изграждането на нашата собствена демокрация. Руснаците вярват в демокрацията. Но аз не знам ще могат ли в бъдеще руснаците отново да се доверяват на американската преса.

Американските вестници изгубиха доверието си и сред руските журналисти. Руските репортери отдаван гледаха на американските вестници като на олицетворение на високото ниво на журналистиката. Американските вестници, по идея, символизират истината и служат на интересите на народа. А чии интереси обслужваха вестниците сега, публикувайки статии в най-добрите традиции на студената война?

Аз смятам, че и руското, и грузинското ръководство нанесоха удари по мирни граждани. Вината за войната за мен тежи върху правителствата. Но в същото време ме учудва несправедливото отразяване на конфликта от руските и американските средства за масова информация. Ако свободата на пресата изглежда именно така, то аз повече не искам да вярвам в такава свобода. Предпочитам да запазя неутралитет и независимост, каквото е задължението на всеки професионален журналист.


Олга Иванова, стажант в The Washington Post

източник
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #36 -: 2008-08-20, 15:14 »
Милата, още има някакви илюзии... :-*

Поне си дава сметка че и Русия и САЩ лъжат и манипулират. Само за Цхинвали не ми стана ясно как е видяла че е разрушена от Вашингтон. Там успяха да заснемат една действително разрушена улица (от "Град"), две дупки от снаряди на площада, такива от куршуми по стените, два изгорени танка и горящите грузински села наоколо. Иначе стила е леко познат, а за наличието на тайни служби, разузнаване и контраразузнаване в РФ и САЩ не е чувала
Цитат
президентът на Грузия през нощта нахлу в Южна Осетия
. Кога ли българската армия ще вземе варварски да нахлуе в Добруджа или отвратителната кръвожадна полиция в Столипиново  ???
« Последна редакция: 2008-08-20, 15:18 от tech_noir »

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #37 -: 2008-08-20, 17:05 »
Кога ли българската армия ще вземе варварски да нахлуе в Добруджа или отвратителната кръвожадна полиция в Столипиново  ???
Там случаят е друг ;). Те не са се отцепили доброволно (поне Добруджа).

И все едно не е права за отразяването и индиректните внушения в западните медии?!?
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #38 -: 2008-08-20, 17:51 »
Права е. Виж клипчетата по-горе. Корпоративните медии се чудят как да се намажат на началството (т.е. Буш). Както и нашите тука.

Едните подминават Цхинвали, другите Гори.

Под "западните" сигурно нямаш в предвид и европейските и южноамериканските.
« Последна редакция: 2008-08-20, 17:54 от tech_noir »

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #39 -: 2008-08-20, 19:46 »
Права е. Виж клипчетата по-горе. Корпоративните медии се чудят как да се намажат на началството (т.е. Буш). Както и нашите тука.

Едните подминават Цхинвали, другите Гори.

Под "западните" сигурно нямаш в предвид и европейските и южноамериканските.
Ем' да де, хамериканците главно обаче и "консервите" в Ю Кей примерно. Южноамериканските не ги знам, може би Чавес потрива доволно тлъсти мургави ръчички :P
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #40 -: 2008-08-20, 22:30 »
Аз залагам че зад всичката патардия стоят китайски провокатори, които ги насъскват. И без това се облизват на Сибир :P

Неактивен Zago

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1184
 • Пол: Мъж
 • Простак - чревоугодник
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #41 -: 2008-08-20, 22:43 »
Нееее, македонците са... Сибире кавказски, земльо македонска...
Life is chaos, chaos is life.
Control is an illusion.
Only thing You can control are Your own intentions.
If You start with good intention, You have better chances ending up with good.

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #42 -: 2008-08-20, 23:00 »
Аз залагам че зад всичката патардия стоят китайски провокатори, които ги насъскват. И без това се облизват на Сибир :P
Те да са благодарни на джапанките, че иначе щяха да видят Манджурия през крив макарон. Героите на Албазин още чакат своето пълно отмъщение  >:(
« Последна редакция: 2008-08-20, 23:03 от Don Dada »
Caralho Voador

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #43 -: 2008-08-21, 14:09 »
Е'го е:

Цитат
Аланският епископ Георгий: Унищожиха моето паство в Цхинвали

В изказване пред телевизия ОРТ, излъчено в неделя, Аланският епископ Георгий, духовният лидер на непризнатата Южна Осетия, заяви, че неговото паство - населението на Цхинвали е било подложено на изтребване от грузинските войски.
"Останах без паство", каза с горчивина той, цитиран от Pravoslavie.bg.

Георгий обвини грузинския патриарх Илия в подстрекаване на грузинската армия към геноцид на осетинския народ. "В своите апели по радиото католикосът не един път ни е наричал "хора от втора ръка" - заяви епископ Георгий. - Той подстрекаваше грузинците към агресия и геноцид". В края на изказването си епископът дори изрази съмнението си в "психическото здраве" на патриарха.

Всъщност, Грузинският католикос и патриарх Илия ІІ в своята неделна проповед изрази тревогата си, че православни руснаци бомбардират православни грузинци и че такава агресия не е имало никога в историята на двата народа.
news.bg
Между другото алани са се сражавали в наш'та средновековна армия, а грузинците обичайно са ни били противници, макар че техният генерал Григорий Бакуриани пък е построил Бачковския манастир ;)

А и винаги съм бил фен на "Алания- Валдикавказ" :)
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #44 -: 2008-08-21, 15:57 »
Май има по-просто обяснение.
Републиканците на Буш просто иска още един мандат (свързани са много повече с мощни корпоративни лобита и по-един или друг начин контролират основните Средства за Масова Информация). МакКейн е по-твърд и праволинеен "мачо" по отношение външната политика, съответно всяко внушение за опасност и нагнетяване на напрежение е в негов интерес. Докато Буш има алибито да гледа плуване, а Обама е на почивка...

Цитат
Кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ Джон Маккейн за пръв път от месеци насам отбеляза 5% преднина пред съперника си от демократите Барак Обама, пише вашингтонският в. "Политико". Според скорошно проучване на Ройтерс и социологическия институт "Зогби" републиканският сенатор е подкрепян от 46 на сто от избирателите, докато за цветнокожия му опонент биха гласували 41%. До средата на юли Обама се радваше на стабилна преднина от 7%, но миналата седмица позициите на двамата кандидати за Белия дом се изравниха напълно до 44 на сто.

Според социолозите факторите за промяната в пристрастията на гласоподавателите са няколко. Немалка роля е изиграл скорошният военен конфликт между Грузия и Русия и фактът, че по това време Обама е бил на почивка, докато Маккейн активно е критикувал действията на Москва на редица обществени изяви. Според допитване на университета "Куинипайк" тъкмо заради това днес близо 55% от американците смятат, че републиканският сенатор е по-компетентен да направлява отношенията на САЩ с Русия, докато подкрепящите Обама по този въпрос са едва 27 на сто.

Увеличава се и процентът хора, според които Маккейн ще се справи по-удачно със задачата да възроди американската икономика - това е убеждението на 49% от запитаните в сравнение с 40 на сто, които застават зад Обама. Разпределението на симпатизантите на двамата съперници по раса и възраст обаче като цяло остава непроменено - сенаторът демократ продължава да е любимец предимно на младите и на цветнокожите американци - 55% от хората между 18 и 34 години и над 90 на сто от афро-американците искат Обама да спечели изборите, докато избирателите на опонента му в по-голямата си част са над 55-годишни и бели.

Обратът в предизборната надпревара идва само дни преди началото на партийния конгрес на Демократическата партия, който стартира в понеделник в Денвър, Колорадо. В събота най-късно се очаква Барак Обама да обяви името на вицепрезидента си, като повечето политически анализатори очакват това да бъде председателят на Сенатската комисия за външна политика Джо Бидън. Опитният демократ ще може да помогне на Обама да се справи с двата си основни недостатъка - липсата на опит, особено във външнополитическата сфера, и неохотата да придобие по-агресивен подход спрямо съперника си, отбелязва в. "Гардиън".

http://dnevnik.bg/show/?storyid=540960

http://www.youtube.com/v/bpyOSLZw8qo&hl=en&fs=1
« Последна редакция: 2008-08-21, 17:14 от tech_noir »

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #45 -: 2008-08-21, 20:10 »
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #47 -: 2008-08-29, 19:54 »
Европейският съюз заговори за санкции срещу Русия

Цитат
Русия била заплашена от продоволствена криза

Освен във финансова Русия може да изпадне и в продоволствена криза, предупреди в. "Независимая газета". До този мрачен сценарий може да се стигне, ако не се намери бързо компромисно решение за изход от кризата в Кавказ, според изданието. То прогнозира, че ЕС и САЩ могат да отменят либералния режим за търгуване на птиче, свинско и телешко месо и на мляко като част от санкциите срещу Кремъл заради признаването на Южна Осетия и Абхазия. Ако този сценарий се оправдае, цените на тези продукти могат да се повишат с нови около 10% до края на годината, прогнозира за "Независимая газета" Наталия Загвоздина от финансово-консултантската група "Ренесанс капитал". Вносът на месо, яйца и мляко задоволява близо 40% от нуждите на руския пазар, като много по-зависими са градовете за разлика от селата, отбелязва в. "Новие известия".

Спирането на вноса ще взриви не само пазара, но и ще доведе до сериозен ръст на инфлацията. От началото на годината тя отбеляза ръст от 9.5%, като се очаква до декември той да достигне 12 на сто, което е два пъти повече от заложеното в бюджета. При подобна ситуация Кремъл и да плаши с разпалването на газова война, едва ли ще има ресурса да я започне, защото ще трябва да плаща големи неустойки за неизпълнени доставки, коментира "Независимая газета".

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #48 -: 2008-08-30, 12:50 »
Нещо забавно:
Цитат
Президентът Буш поиска възстановяване на статуквото от момента преди възникването на грузино-осетинския конфликт. ... Никой на Запад не очакваше, че Буш ще се изказва за възстановяване на Съветския Съюз...
;D

източник: bash.ru
Caralho Voador

Неактивен Zago

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1184
 • Пол: Мъж
 • Простак - чревоугодник
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #49 -: 2008-09-02, 23:12 »
Цитат
Деловая газета «Взгляд»
http://www.vz.ru/society/2008/8/29/201262.html
Теоретический морской бой
Газета ВЗГЛЯД оценила мощность и вооружение кораблей НАТО, присутствующих у берегов Кавказа
         29 августа 2008, 11:40
Фото: msnu.org
Текст: Геннадий Нечаев

По состоянию на среду в 150 км от российских берегов находятся десять кораблей, принадлежащих странам-членам Североатлантического альянса, прибытие еще восьми ожидается. Из состава этой группировки можно сделать некоторые выводы о характере ее задач и дальнейших действиях, не слишком дружественных по отношению к России. Однако российскому ЧФ есть что противопоставить этой силе, к тому же в запасе у нее есть оружие, которое пугает НАТО.

Черноморский флот России начал наблюдение за кораблями НАТО, которые сосредотачиваются у берегов Кавказа. Об этом сообщил в среду заместитель начальника Генштаба ВС РФ генерал-полковник Анатолий Ноговицын.

«В условиях сравнительно небольшой акватории Черного моря, ракетные катера представляют собой реальную силу в бою с кораблями первого ранга»

Он так же разъяснил, что согласно международным соглашениям, западный альянс не может наращивать свою группировку до бесконечности. Между тем, экс-командующий ЧФ Игорь Касатонов считает такое усиление иностранного присутствия в регионе угрозой России.

Напомним, группировка военных кораблей НАТО появилась в Черном море под предлогом доставки «гуманитарной помощи» Грузии, пострадавшей в результате «агрессии» России. В настоящее время в этом сравнительно небольшом и закрытом водоеме присутствуют уже десять кораблей, принадлежащих странам-членам Североатлантического альянса (в том числе Германии, Польше, Испании и США), а в скором времени Генштаб ожидает прибытия еще восьми. Сегодня корабли НАТО находятся всего в 150 км от российских берегов.

Самыми мощными кораблями группировки являются американский эсминец McFall, на вооружении которого имеются 48 крылатых ракет «Томагавк», предназначенных для поражения наземных целей, противокорабельный комплекс «Гарпун» и зенитный «Стандарт». Ракетные комплексы корабля объединены боевой информационной системой Ageis. Кстати, в 2001 году он несколько раз выпустил свои «Томагавки»: ранее этот корабль был задействован в военных операциях против афганских талибов.

Эсминец прибыл в сопровождении куттера береговой охраны Dallas, который предполагается использовать как судно снабжения.

Третий корабль, который США послали к берегам Грузии, - флагман шестого флота ВМС США. Корабль управления Mount Whitney покинул итальянский порт Гаэта, где дислоцированы корабли шестого флота ВМС США, и «готов к походу» в Черное море.

Среди крупных боевых кораблей в акватории находятся три фрегата - испанский AlmiranteJuan de Borbon, польский General K. Pulaski и немецкий Kholn. Малые союзники представлены кораблями поменьше – корветами. Румыния прислала свой Contraamiral Eustatiu Sebastian, а Болгария – «Смели».

Из анализа состава группировки можно сделать некоторые выводы о характере ее задач и дальнейших действиях. Во-первых, в связи с отсутствием у Грузии флота как такового (благодаря действиям российских миротворцев), задачу по прикрытию ее морских рубежей отныне возьмут на себя военно-морские силы НАТО.

Во-вторых, национальный состав группировки будет определяться в дальнейшем тремя факторами: слабостью военно-морских флотов черноморских стран НАТО – Болгарии и Румынии, особой позицией Турции в данном вопросе (ее нежеланием становится участником конфликта) и спецификой статуса военных кораблей нечерноморских государств, находящихся в акватории Черного моря: согласно конвенции Монтрё от 1936 года они могут находиться там всего три недели. Кроме того, присутствуют ограничения по тоннажу кораблей: не более 45 тыс. тонн.

Из этого следует, что скоро группировке формально будет придан статус временной, но фактически она будет находиться у российских берегов на постоянной основе.

Состав группировки может включать 4-5 эсминцев и фрегатов нечерноморских государств, 3-4 фрегата (корвета) Турции, 4-5 фрегатов и корветов Болгарии и Румынии. Ожидать появления в ее составе более крупных кораблей не приходится – это было бы прямым попранием существующей системы договоренностей, разве что на каком-нибудь авианосце США будет поднят болгарский или турецкий флаг.

Как подчеркнул в интервью телеканалу «Вести» бывший командующий ЧФ Игорь Касатонов, «впервые за мировую историю в Черноморском бассейне формируется такое мощное ударное соединение, которое заранее отработано и представляет собой не только надводные корабли. Наверняка, и турецкие подводные лодки развернулись к берегам Кавказа. В готовности находится авиация. Безусловно, это очень серьезная угроза».

Вместе с тем он отметил, что на борту американских кораблей находятся ракеты «Томагавк», однако, как считает Касатонов, применять их вряд ли будут «потому что это – война, а никто, наверняка, не думает, что есть необходимость ради Саакашвили развязать Третью мировую войну».

Что может противопоставить этому Российский ЧФ? Конечно, в его составе имеется ракетный крейсер «Москва», прозванный в свое время «улыбкой социализма» за характерные изломанные наклонными пусковыми контейнерами ПКР П-500 «Базальт» обводы бортов. Однако к настоящему времени эти ракеты изрядно устарели, и, как полагают многие специалисты, «Иджисы» если не справятся с ними полностью, то ущерб от «Базальтов» минимизируют. Модернизировать корабль такой размерности просто негде (вряд ли Украина согласится предоставить для этого верфи в Николаеве) и заменить его нечем: у России крейсеров проекта 1164 «Атлант» осталось всего три.

Между тем, ЧФ до сих пор остается значительной военной силой, уступая по численности боевых единиц только ВМС Турции и превосходя ВМС всех остальных черноморских государств вместе взятых.

В его составе, как минимум, два боеспособных фрегата, три корвета, две современных ДПЛ и, по меньшей мере, десять ракетных катеров, вооруженных тяжелыми противокорабельными ракетами.

В условиях сравнительно небольшой акватории Черного моря, ракетные катера представляют собой реальную силу в бою с кораблями первого ранга: по могуществу противокорабельного вооружения они не уступают последним, а большой запас хода и мощные средства ПВО им не особенно нужны – спасают скорость и малые размеры.

Кроме того, в виду невозможности и нецелесообразности качественного усиления корабельной группировки ЧФ, в данном случае возрастает роль морской авиации. Причем благодаря большим дальностям пуска авиационных ракет полки ракетоносцев нет необходимости располагать в Крыму или вообще вблизи границы.

Не исключено, что в скором времени мы услышим об «инцидентах» с российскими ракетоносцами, осуществляющими боевое патрулирование в Черном море – полеты российской авиации почему-то всегда пугают НАТО.

Текст: Геннадий Нечаев


Rambler's Top100
Life is chaos, chaos is life.
Control is an illusion.
Only thing You can control are Your own intentions.
If You start with good intention, You have better chances ending up with good.

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #50 -: 2008-09-03, 00:21 »
ну да

Почва нова студена война, очевидно. А покрай руските изкавания в щатите (за голямо съжаление) сигурно ще спечели МакКейн и нещата бързо ще се влошат.

Междувременно
Глава российского государства уверен, что от сворачивания сотрудничества России и НАТО больше пострадает альянс.
« Последна редакция: 2008-09-03, 00:26 от tech_noir »

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #51 -: 2008-09-07, 07:59 »
Caralho Voador

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #52 -: 2008-09-07, 11:45 »
По време на Руско-Грузинската война бях в Москва, вечерта седяхме в един грузински ресторант, и стана въпрос за санкциите на Евросъюза срещу Русия. Темата предизвика бурен смях и веселие. Един от присътстващите (директор на голямо московско казино) се изказа че Русия стриктно ще спазва всички санкции, както той добави - Европа ще ни спре швепса, а ние ще затворим заслонките на тръбопроводите... а идва зима!
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #53 -: 2008-09-07, 13:20 »
Европа ще ни спре швепса, а ние ще затворим заслонките на тръбопроводите... а идва зима!
Абе мислех че основно внасят храни   ??? (може да бъркам де)

Ще ми е интересно дали сега ще се засприятеляват с Китай и Индия. Ако спрат тръбопроводите към запад поне две десетилетия после няма да видят износ в тази посока или митнически облекчения за стоки от първа необходимост, независимо какво става в Кремъл. СИВ не издържа судитския дъмпинг, какво ли би станало ако приходите изобщо секнат?
« Последна редакция: 2008-09-07, 13:28 от tech_noir »

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #54 -: 2008-09-09, 16:08 »
Няма да секнат.
В момента се строи нов тръбопровод, към Китай и Индия... някой да знае, коя страна спешно се нуждае от енергоресурс?

По въпроса за нискокачествените европейски храни - да има известен внос, но той е минимален, и правителството се старае да го ограничи, говоря като бивш вносител на българско вино!
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #55 -: 2008-09-09, 16:43 »
Ще ме убеждава DaDa, че Русия не било азиатска страна... :D
Е, успех с качествените сибирски праскови и намирането на 430 800 тона месо на четиримесечие от дръпнатите. Викат че пържените кокоши крака били много яки.
Щото другия вариант остават щатите, чиито генномодифицирани храни са генерално забранени за внос в ЕС и евтино ги дават.

Отмяната не текущите митнически облекчения ще повиши цените на храните за руското население само с около 20-22% ако не се субсидира директно, така че нищо фатално не би станало.

Хвърли някой път едно око на руската борса от конфликта насам. След стадото бикове последните години, нещо прекалено мечешко изглежда.
Нещата не са чак толкова прости.

Някой забеляза ли внезапно припламналите топли чувства с Либия и Нигерия и потулването на въпроса с Иран? Ако това с кранчетата вземе та стане, в което дълбоко се съмнявам, китайците сигурно ще си имат по-евтин петрол и от судитците като няма нужда де се конкурират при продавача, а граничат и с Централна Азия.
« Последна редакция: 2008-09-09, 17:10 от tech_noir »

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #56 -: 2008-09-10, 00:52 »
Хубаво е човек да гледа западните графици - действат успокояващо. И само едно НО, санкции от Евросъюза - означават гореща война от страна на Русия, при това, вероятно без намесата на САЩ, защото на тях им е изгодно, да се ослаби Русия и да бъде унищожен ЕС. Доста е сложно за объясняване, но като човек запознат с руските реалии, съм сигурен че Русия вече се чувства готова за една такава война, именно затова се държи така арогантно. ЕС не е готов. Русия в момента контролира и северния и южния поток, с един удар ще остави Европа без енергоресурси, Германия ще се дръпне, а САЩ ще пращат задокеански помощи. Как то и да е, Европа също го знае това, за това съм 100% сигурен че ще си трае и ще си налага парцалите, и спокойно ще наблюдава как Русия разбишва Украина ... пардон, каква Украина, нали беше Грузия? Май си погледнах сценария за 2009 година!
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)

Неактивен xxx

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1313
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #57 -: 2008-09-10, 00:55 »
и спокойно ще наблюдава как Русия разбишва Украина ... пардон, каква Украина, нали беше Грузия? Май си погледнах сценария за 2009 година!

как да не ти се радва човек?!
Респект!

Неактивен MuTaKa

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1251
 • Пол: Мъж
 • Natural born... WINNER!!!
  • Профил
  • phys.uni-sofia.bg
Отговор на: Осетия
« Отговор #58 -: 2008-09-10, 11:16 »
T.e. от макроикономическа гледна точка Русия не зависи от Европа, а Европа е напълно зависима и уязвима от страна на Русия..? Ае стига бе! Не ги ли... надценяваме малко? А западните графики са неверни с цел манипулация и долна капиталистическа пропаганда? А... тва не е ли по-скоро в стила на едни други хора, които са убеждавали населението преди '89, че на запад се живее изключително трудно и зле! Там хората карат "Кадилак", пият "Кока-кола", хапват в McD... а да, това убеждаване се състои в побой в някое мазе, защото си си залепил лепенка "Марлборо" на стъклото на "Москвич"-а и си бил с дънки, когато са те хванали! Тва с фалшивите графики е точно в стила на хората, на които приоритет в управлението е тоталната дезинформация на обществото, целяща затвърждаване и устой на идеите на Великата, Наша, Любима, Любяща, Всезнаеща и Всесилна ПАРТИЯ!!!

Хората, които управляват САЩ безспорно целят отслабване на ЕС и Русия, но не чрез конфликт между двете. Те биха се радвали повече на отслабване на двете, което да доведе до обединението им.. РФ и ЕС да станат едно цяло, за да могат след това по-лесно да го обединят със САЩ и да могат да бъдат вече законни господари на света! С Индия и Китай може да се търгува чрез Русия и то кво... останаха само страните от Арабската лига и Африканския съюз, ма те тях могат да си ги превземат...

Саша, Грузия, Украйна, после, може би, Беларус... значи ли това, че някъде около 2012-13 идва ред на България? Нищо, че страната ни е пълноправна членка.. ЕС ше си трае, щото.. за къде е без Русия!
1917 година - Първата световна война. Над 300 000 англичани, французи и сърби атакуват българските позиции на фронта край Дойран. На най-тежкия участък се сражава Девета пехотна плевенска дивизия на ген Владимир Вазов. В решителния момент българите се вдигат в атака на нож... 
... и побеждават.

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Отговор на: Осетия
« Отговор #59 -: 2008-09-10, 12:22 »
Беларус никой няма да я пипа, защото тя е Съюзна Република, в смисъл териториално са едно цяло с РФ. България също никой няма да я пипа, Русия си отстоява собствената сфера на влияние.
По въпроса за Кадилаците, върнах се от Москва преди две седмици - по улиците има повече Кадилаци и Майбахове от колкото в Лас Вегас. Заплатата на шофьора в наща фирма е 4000 доллара месечно, плюс надбавките. Ватман в метрото получава 2000 доллара месечно, постоянно се въртят обяви за набиране на персонал, глад за работни места. Наще гастербайтери (във фирмата) получават 1000 доллара, плюс храна и подслон. Всичките са черни, славяните (украинските нелегали) за под 2000 доллара не желаят да работят - бели са и владеят руски. Стандарта е доста височък.

По въпроса за Европа, за Европа Русия е един огромен пазар, ако този пазар се затвори - на кого ще продава Европа? Стоките които продава Русия са дефицит, има за тях глад, за Европейските е обратно! На времето работих с АВТОВАЗ, некачественните им коли бяха продадени за 5 години напред! Тръбите които продаваме сега, се разграбват веднага, купуват ги понякога още не произведени! На Европа не е изгодно да изостря отношенията си с Русия! Виж, Русия периодично въвежда санкции на някоя страна от Евросъюза, и тази страна почва да плаче! Както беше случая със Полша и Литва. Защото за един бизнесмин търгуващ с Русия, тези санкции са смърт в бизнеса. А бизнеса управлява Европа.
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)