Автор Тема: Маркс, Ницше И Биг Брадър!  (Прочетена 32524 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.    

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #30 -: 2006-09-15, 13:08 »
По отношение на казаците – признавам, интересна мисъл, но в исторически аспект е доста невероятна. Същноста на Сибирските, както и на Донските казаци, винаги е била силно патриалхална, това се продължава и до ден днешен (говоря от личен опит). Тези патрилхални, силно войнствуващи хора (казаците са едни от най добрите воини) имат огромен респект от централна власт сега, за тях Москва и власта в която обитава в Москва е свято нещо. По точно, по времето на Империята – казаците са били основна опора на трона, именно за това императора е организирал казашки селища в онези региони на Империята които е трябвало да бъдат под особен надзор, поради склонноста си към сепаратизм или поради слабото си заселение. В смисъл, било е по лесно да се организират казашки селища, вместо да се поддържа военен гарнизон. Военните от скука са имали склонноста да испадат в “депресия” кято е намирала изход в чести запои, игра на карти и дуели, а при казашките поселения тези проблеми не са съществували, поради редица причини. Първо казаците са си уплътнявали времето със земледелие, (императора гти е освободил от плащане на данъци), второ те са живеели със жените си, трето – по самата си същност, те са по трезвомислещи, практични хора, за разлика от глезените офицери с дворянски произход (казаците са си имали собствен офицерски корпус, и при тях офицер се е ставало за бойни заслуги, а не поради благородно потекло или защото са завършвали академията).
   Именно поради това, да се помисли че Сибирските, Кубаонските, Запорожските или Донските казаци могат да обявят независимост, тоест да тръгнат срещу “батюшка царь” е доста абсурдна мисъл! Когато в Русия е имало казашки бунтове (Емеля Пугачов) то казаците са се бунтували не срещу царя, а срещу местните дворяни, губернатора, помещиците, но винаги са се подчинявали на волята на Императора. Случая с пугачовското възстание не е точно такъв, възстанието на Емелян Пугачов е малко по специфично, там казаците се бунтуват срещу Москва, но това се дължи на факта, че  Емеля Пугачов се обявява за убития Император – Петър ІІІ, и тогава казаците, което е естествено, подкрепят своя Император.
   Ами това е, ако някой е имал търпението да прочете това дълго изложение – то, благодаря за вниманието!

P.S. Това, за Съединете Руски Щати – ми че то си го има, при това от много отдавна. Който не знае, ще му обясня – Русия, по конституция е многонационална държава и не се нарича Република Русия, а Руска Федерация (Российская Федерация) –множество автономии които образуват една държава.
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #31 -: 2006-09-16, 09:11 »
Казаците по произход са избягали от болярите си крепостни селяни, които през 15-ти и следващите векове се заселват в пограничните с татарите, турците и черкезите територии т.е. по реките Дон и Днепър и в т.нар. "Диви поля" или Запорожието. По това време това е област, която не е подвластна нито на руския цар, нито на полския крал, а самите руски земи дори не са окончателно обединени - (според мене за успех в това начинание освен Москва, голям шанс са имали и Твер и Новгород). В първите стотина години след появата им на историческата сцена казаците са абсолютно независими и приемат в редовете си множество избягали от властта на Москва руси, които искат да живеят свободно. Същите след това се връщат ама почти до 18 век (управлението на Петър Първи) не като поданици, а като съюзници и наемници срещу турците, татарите и поляко-литовците. Има множество бунтове срещу царя- най-големия, който аз знам е този на Стенка (Степан) Разин, а и на Иван Болотников от 1606 година. Завоевателят на Сибирското ханство - Ермак Тимофеевич- също не е действал като оръдие на централната власт, а в интерес на търговската фамилия Строганови, която е имала владения на Урал. Да речем, че украинските казаци са нямали шанс, защото, притиснати между Османската империя, Реч Посполита и Русия, те рано или късно щяха да бъдат смазани или да бъдат принудени да се "джойннат" към някоя от великите сили, както и става при войните на Богдан Хмелницки. Ама последователите на Ермак завоюват за няколко десетилетия територии, отдалечени на три години път от Москва. Подобно на конквистадорите в Америка, казаците, след като сломяват силата на татарите на хан Кучум, срещат в Сибир само слаби, диви племена, които се прехранват главно с лов и развъждане на елени. Интересно е, че подобно на траперите казаците са подтиквани от интереса си към ценните кожи на Севера и най-вече към тази на самура. Казаците им налагат данък- ясак(термин, наследен от монголите) и така, следвайки плячката   , се озовават на брега на Тихия океан. Там ръката на централната власт може да се намеси само с три години давност...
Паралел на казаците с протестантските заселници в Канада и САЩ:
По религия казаците са били православни и преимуществено- старообрядци т.е. най-малкото вярата им се е различавала от официалната. Като протестантите/хугеноти във Франция по това време, някои от които са изселени в Канада.
Исторически бунтове на казаци срещу Русия:
в момента се сещам с подробности само за един - този на Мазепа срещу Петър Първи, когато неговите казаци се сражават на страната на шведите. От това по-голям респект към "батюшка цар" здраве му кажи   ! Или този на Степан Разин, дето дружината му грабила една година иранците по Каспийско море, а после войводата на Астрахан им взел плячката и те се разбунтували и направили *бати войната   !
Истината е, че централната власт в Русия "купува" казаците, правейки ги свои бойци с отстъпки, привилегии, земи ит.н. Те затова постепенно се превръщат от "свободни бойци" в най-вярната и елитна царска армия.
« Последна редакция: 2006-09-16, 09:16 от Don Dada »
Caralho Voador

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #32 -: 2006-09-18, 11:12 »
В общи черти съм съгласен, с изключение на пан Мазепа, той наистина е бил казашки атаман (от полски произход), но извършва предателство спрямо царя, при това не всички казаци го подкрепят, пък и доколкото си спомням (ако не греша) пан Мазепа нещо май доста кофти умираше. Пък и до ден днешен по Руските и Украински земи Мазепа е символ на Иуда.

Ето какво пишат братята украинци в отношение на гетман Мазепа:

Есть люди, имена которых в истории навеки покрыты несмываемым позором предательства, вероломства, клятвопреступления и измены. Предавая интересы нации и государства, эти "граждане мира" предавали свой народ, родную землю, веру предков, надёжных друзей и верных союзников. Они так часто меняли свою присягу, что она потеряла для них всякое значение. Они сдавали врагам города и крепости, государственные и военные тайны, сознательно и целенаправленно разрушали армию и оборону государства изнутри. Предавали защитников и патриотов страны, отцовские победы и "дедовские честные гробы". Лишали будущего целые поколения соотечественников, разрушая оградительные бастионы истории и культуры, нравственности и традиций. Незаметно сея рознь, они развязывали на просторах великой страны нескончаемые гражданские войны, сталкивая целые поколения отцов и детей, дедов и внуков.

Имя украинского гетмана Ивана Степановича Мазепы (1644-1709) вошло в историю как символ вероломного предательства и национальной измены. Мазепа изменил Украине, украинскому народу, русскому царю и братской России. Выходец из украинской шляхты Правобережной Украины, он с юных лет воспитывался при дворе польского короля Яна Казимира. Своё обучение он "совершенствовал" в школе иезуитов и несколько лет учился за границей. Самих иезуитов уподобляли острому мечу, "рукоять которого в Римском Ватикане, а жало где угодно". Став пажом польского короля, выполнял важные политические и дипломатические поручения. В 1663 году Мазепа участвовал в походе короля на Левобережную Украину с целью её отторжения от России. После похода, как "агент влияния" из "пятой колонны", он остался на Украине.....

Владимир МАКСИМОВ
 


С две думи примера не беше удачен.
« Последна редакция: 2006-09-18, 11:14 от ????????? »
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #33 -: 2006-09-25, 10:41 »
Цитат на: Александр
С две думи примера не беше удачен.
Що бе- това-бих казал-е типичният казак за епохата (по-късно наистина са най-верните бойци на царя и така чак до дженерале Врангел). Това за "йезуитската връзка" ми се вижда съмнително, пък и Карл XIII (не съм сигурен за номера, ама някъде  там беше) не е бил католик, а протестант т.е. принципно по-голям враг на Ватикана от Пьотр или Русия като цяло. Да не забравяме, че и Мазепа не е действал сам, а поне в началото е бил подкрепен и от голяма част от казачеството.
Caralho Voador

Неактивен Vrashkov

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 694
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #34 -: 2006-09-26, 13:27 »
Цитат на: MuTaKa
Ми според мене всеки човек, който следва конкретна идеология сляпо е с промит мозък.

Моето мнение и този път се припокрива с това на Митака.

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #35 -: 2006-11-17, 12:26 »
Цитат
Ето, защо смятам, че не бива толкова да говорим за преход от феодализъм към комунизъм, а за бърз скок от икономика в Първата вълна (земеделска) до икономика от Втора вълна (индустриална).
И така да е, нима това оправдава комунистите за вълната от насилие, която съпровожда този така прехвален от тях и симпатизантите им ПРЕХОД? Колко хора са избити, колко селяни умират от глад, колко много руснаци емигрират и лишават руската нация от своя принос- учени, писатели итн. напр. Айзък Азимов! Да не припомням за Павлик Морозов, че ми се повръща...Икономистите гледат само данните от промишлената продукция и според тях наистина Русия е просперирала от 1917 до 1939 г., дори си спомням, че като малък гледах графиците на индустриалния растеж на СССР през периода и се чудех как е било възможно...Ами ето как, с терор, масова промивка на мозъци, мизерия за многомилионният народ, за да могат да се строят заводи и да се произвеждат оръжия и унищожаване- физическо и духовно- за "инако"-мислещите. Нима е оправдано?!?
« Последна редакция: 2007-08-14, 14:08 от tech_noir »
Caralho Voador

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #36 -: 2006-11-17, 17:00 »
Господин avrelian, позволете ми да искажа своето дълбоко възхищение от Вашите постове! Най искренно Ви свалям шапка!
През последните години, вече се бях отчаял да срещна мислещ българин, бях останал с впечатлението че българската нация окончателно се е изродила и потънала в простотия, че и малкото мозък на българите който им е останал след прехода - окончателно и безвъзвратно е бил промит. Ви ме накарахте да преразгледам нещата, убеждавам се че все още са останали мислещи, четящи и разсъждаващи хора в България. (Разбире се ако сте българин) Именно за това Ви моля да ми отговорите на два въпроса:
1. Вие българин ли сте по паспорт и по националност?
2. В момента живеете ли в България?

P.S. Радвам се че сте сте член на този форум!
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #37 -: 2006-11-17, 17:04 »
Цитат на: Don Dada
[...Ами ето как, с терор, масова промивка на мозъци, мизерия за многомилионният народ, за да могат да се строят заводи и да се произвеждат оръжия и унищожаване- физическо и духовно- за "инако"-мислещите. Нима е оправдано?!?

Нали? Колко било лесно да оправдаем сегашното некадърно управление! Сега няма терор - няма и економически растеж. Вярно че здравеопазването не лекува, но за сметка на това терор няма! Боже мой, елементарно Ватсън - именно това се мъчат да ви внуши колониалното правителство! Но мен друго ме учудва - че толкоз лесно се поддават хората на внушение ... въпреки, че 17 години усилено промиване на мозъци - не минава без последствия...
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #38 -: 2006-11-20, 11:35 »
1) Според мене не може да се каже, че Сталин е извел Русия от средновековието към новото време. Това го прави още Петър Първи   Русия и преди 1917 г. е сред Великите сили, има си промишленост, модерно въоръжена армия, социални осигуровки итн. Изказването на Чърчил е само показател за неговата неосведоменост и предразсъдъците, които по принцип западноевропейците и американците изпитват към руснаците. А пък вие спекулирате с това, по същия начин като дядо ми, който също като вас е фен на Йосиф Висарионович, но не си дава ясна сметка за нещата, тъй като не ги познава в цялата им пълнота.

2) Още през комунизма почнах да чета книги за историята на периода и още тогава няколко неща ми направиха впечатление. Нека ги споделя с читателите на темата:

Любимият период на руските комунистически литератори, странно, не е този на революцията или след нея, а преди това. Произведенията, посветени на периода, са и най-хубави и най-реалистични. Когато се стигне до описание на комунистическото ежедневие, книгите стават удивително противни; пълни с клиширани образи, изкуствени, грозни и безинтересни. Милиционерите винаги са добрите чичковци, работниците са идеални и нравствено извисени люде итн. клише след клише. Едва ли има талантлив писател, който да не знае, че никой не е съвършен и че идеализираните образи са по-подходящи за някоя приказка, отколкото за реалистичен роман. Що за строй е този, който подтиска дори свободата на хората на изкуството?!?

3) Да, същият процес (на промиване на мозъци) го има и сега! От "великия, гениален учител и другар Тодор Живков" той се превърна в "правешкия диктатор Живков". Това непрекъснато славословене и венцехвалене (имаше стихотворения за Т.Живков и Г.Димитров в читанката ми за първи клас   ) дразни интелигентните хора и затова в началото тези реакции бяха очаквани и оправдани. Но после се стигна до извращения от сорта на това "комунизъм" да е лоша дума, която само с произнасянето си да пшредизвиква отвращаващи гърчове в мозъчната ни кора. А всъщност комунизмът е много хубав политически строй като идея и замисъл.

В заключение: да, имало е и хубави неща през комунизма: работа за всички, пенсии, социални осигуровки, жилища и хляб, че даже и супер готини и евтини курорти. Ама е било насила! Ако хората дораснат до малко по-висше ниво, може и да заживеят в комунизъм, анархизъм, квото щеш там, ама без властта да се съсредоточава в някой, а да е разпределена по-равно между всички. Всъщност утопичните комунизъм и анархизъм са най-чистите форми на демокрация  
Caralho Voador

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #39 -: 2006-11-20, 17:32 »
Хм, доста дълъг, и както ми се струва, малко гневен пост...

Така, да видим от къде да започна ... ами да, добре - ето, на пример, Дон Дада исказва съмнение в реалната оценка на Сталинизма - Ленинизма от дядо си - който, както твърди Дон Дада - няма реалният поглед върху нещата, само за протокола - искам да отбележа, че въпросният дядо, най вероятно е живял по времето на Йосиф Виссарионович, но няма реална представа за времето в което живял! Тоест, получава се, че реалната представа за времето в което са живяли нашите деди имат не реално живялите през това време, а съвременните провокатори, които имат поглед върху нещата, който поглед, колкото и да е странно е същият като на американските пропагандисти!

Е това, на мен ми е ясно - който вади парата - той поръчва музиката, а това че съвременните медии (от там черпят информация в наши дни повечето хора) са продажни - мисля че никой не се съмнява.


Този въпрос го разчепкахме, да продължим нататък, цитирам опонента си:

Цитат
2) Още през комунизма почнах да чета книги за историята на периода и още тогава няколко неща ми направиха впечатление. Нека ги споделя с читателите на темата:

Любимият период на руските комунистически литератори, странно, не е този на революцията или след нея, а преди това. Произведенията, посветени на периода, са и най-хубави и най-реалистични. Когато се стигне до описание на комунистическото ежедневие, книгите стават удивително противни; пълни с клиширани образи, изкуствени, грозни и безинтересни. Милиционерите винаги са добрите чичковци, работниците са идеални и нравствено извисени люде итн. клише след клише. Едва ли има талантлив писател, който да не знае, че никой не е съвършен и че идеализираните образи са по-подходящи за някоя приказка, отколкото за реалистичен роман. Що за строй е този, който подтиска дори свободата на хората на изкуството?!?

Да, действително, какъв ужас и какво подтисничество на хората от изкуството! Като прочетох това аз така се възмутих и потресох - от кървавия комунистически режим - че чак краката ми се изпотиха, и започнаха да миришат неприятно! След малко, като се поуспокоих и си смених чорапите - започнах да си припомням какви книги съм чел от автори, подтиснати от кървавия режим.
И сега, спомням си че имам едно книжле, което ми е от любимите, автора му е Михаил Шолохов - руски писател, който никога не е бил репресиран, а е написал този човек едно романче - което нито е забранявано, а дори е и филмирано (през 1957!) и се нарича "Тихий Дон", който е чел това книжле - веднага може да ми каже - в коя точно глава на Тихия Дон идиализират болшевиките, и къде точно показват белогвардейците и казаците като "сволочи"? По реалистично произведение описващо революцията и Гражданската война на юга на Русия аз не съм чел, в тази книга няма черно и бяло - показват грешките и жестокостите и на белогвардейците и на червените коммисари!

И заключението:

Цитат
В заключение: да, имало е и хубави неща през комунизма: работа за всички, пенсии, социални осигуровки, жилища и хляб, че даже и супер готини и евтини курорти. Ама е било насила!

Хм, уважаеми господине, това как да го разбирам? Че този ваш изблик на недоволство направо ме удиви! Да, вярно е че ни хранеха, ама насила! А сега да не би българският народ да гладува доброволно??? Сметките за парно, дето искат да ги събират със 120 килограммови съдии изпълнители, постоянното повишаване на цените и замразените заплати - всичко това става доброволно, това го иска народа - така ли?

Мен едно ме възмущава в сегашния режим - възмущава ме това, че взеха на българина хляба, достойнството и сигурноста, а сега му взимат и държавата (който не знае от 1 януари България влиза в Евросъюза) и на всичкото отгоре го карат да се радва на това (2 януари е обявен за неработен ден и трябва да бъде посрещнат с народни тържества и бурни прояви на радост) - о Боже господи, Мохаммед и Буда в едно лице, такава лицемерна, лъжлива и предателска власт като сегашната - България никога до сега не е имала!!!
Сегашната власт - нагледно ми обясни, какво имат в предвид с израза - "марионетъчно правителство"!!!

От мен толкова - благодаря за вниманието!
« Последна редакция: 2007-08-14, 14:08 от tech_noir »
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)

Неактивен Eva

 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 450
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #40 -: 2006-11-21, 08:47 »
Добре де, като е бил толкова велик, що се срина като колос с картонени крака, а? Сега сигурно ще кажете, че е имало заговор  
JOIN US! :) 'CAUSE WE ARE THE BEST !

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #41 -: 2006-11-21, 09:30 »
Извинявам се, но не разбрах - кой се срива, Сталин ли? До колкото си спомням, Сталин покорява половината свят, и се готви да покори другата половина, единственото което го е спряло - това са физиологически причини - починал е!
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #42 -: 2006-11-21, 10:58 »
Цитат
кой се срива

СССР
« Последна редакция: 2007-08-14, 13:37 от tech_noir »
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #43 -: 2006-11-21, 11:30 »
То все едно либералистите не се сриват през 30-те, златния доларов стандарт 79-а (до колкото помня) или "чикагските момчета" 80-те и 90-те.
Всъщност капитализма както система колабира по-рано. Това в момента на практика е... нещо средно. Не че всички са много щастливи.

Просто СССР вземат мерки за преструктуриране вместо да седят да чакат свив или да провеждат "освободителни" войни за набавяне на безплатни ресурси, което предполага и смяна на имиджа, ама ако се загледаш в момента в ОНД, администрацията, икономиката и методите на Путин колко разлики откриваш? А правят добър икономически ръст, повишаване жизнения стандарт и знчителен военен бюджет.
« Последна редакция: 2006-11-21, 11:37 от tech_noir »

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #44 -: 2006-11-21, 11:49 »
Да, ама бяха много зле по едно време и сега оставят Щатите да си правят к'вото си искат за разлика от Съюза, който беше равностойна единица.
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #45 -: 2006-11-21, 12:00 »
Всеички имат сривове от време на време за прерапределяне на натрупаните ценности (да може прекалено замогналите се при дадена система да бъдат "reset"-нати).

Иначе и щатите с такова обеждение са останали както се пробваха да попречат на Путин да породаде ШкВАЛ на китайците, ама после Толедо на сух док   . И за Кавказ се пробваха да кажат нещо... Просто зони на влияние. На руснаците чужд нефт не им трябва чак толкова отчаяно. Другото е имидж.

Пробвай да намериш предизборните клипове на Путин, с които взе 70% за втори мандат.

Неактивен Александр

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1863
 • Пол: Мъж
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #46 -: 2006-11-21, 14:22 »
   
Идеи становятся силой, когда они овладевают массами!
Владимир Ильич Ленин (Ульянов)

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #47 -: 2006-11-21, 15:46 »
За споровете до колко е била (или не е била) развита Русия преди революцията...
Рекламата по принцип отразява най доброто от икономиката, нали? Даже попреувеличено.
Е, не съм икономист, нито съм живял там тогава, а историята се пише от победителите, ама ми се намират малко рекламни плакати от онова време. Качих ги тука в галерията, надявам се да са ви интересни.

(който ще сваля, имам изображенията и в по-големи размери на харда, а тази галерия ще изчезне в един момент от тук)
« Последна редакция: 2006-11-21, 15:49 от tech_noir »

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #48 -: 2006-11-21, 15:58 »
Цитат на: avrelian
Никой не прави ускорена индустриализация във вече индустриализирана страна.
сещам се за две възможни причини, освен липсата на индустриялизация до момента
 - смяна на посоката и престъктурииране
 - след социално икономически катаклизъм, каъвто е война, революция или като в нашия случай в момента - бездържавие. И България се нуждае от ускорена индустриялизация сега, ама това не означава че преди не е имало промишленост.

Пичовете наистина са имали багери, и накакви фабрики тогава, а трнссибирската линия е напредвала значително по-бързо, отколкото след революцията (рззбира се има и фактори както преструктуриране и война)
« Последна редакция: 2006-11-21, 16:00 от tech_noir »

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #49 -: 2006-11-21, 23:49 »
Цитат на: avrelian
2.За 10 години СССР под ръководството на Сталин направи това, за което на Великобритания бяха необходими 100!
Като сега се развиват технолоигично малайците и тайванците ли?
Цитат на: avrelian
3.Гениалният грузинец мъдро разположи заводите около Урал (далеч от обсега на военните действия) и това се оказа решаващо за изхода на Втората световна война.
Аз пък си мислех че там има повече суровини за индустрия. И все пак имам някакви мъгляви спомени за преместване на цели фабрики и институtи на изток с влакчета.

Ако е предвидил бойните действия през Втората световна толкова мъдро, защо все пак губи толкова човешки ресурси и по 14 руснака на убит германец (и то при както казваш мъдро планирана отбрана и технологично развита страна, съответно армия)?
Ако и това е плод на мъдро управленско решение, както че комунизма не е бил чак толкова хуманистичен, като на теория.
Ако е било единствения начин да се спечели войната, значи не са били чак толкова развити икономически и технологично. Все пак имат значително числово и териториално превъзходство, а Германия вече воюва на други фронтове от години и е поизтощена.

Гамбит, гамбит, ама при такава територия да ти стигнат до столицата, пазена от чужда артилерия, гвардейци и запасняци от страни поне не изглежда много... планирано.
« Последна редакция: 2006-11-22, 00:12 от tech_noir »

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #50 -: 2006-11-22, 10:15 »
Цитат
Нямам идея какво още трябва да приведа, за да се види очевидното. То не бяха мнения на Чърчил, Де Гол, цифри показани от най-големия враг на СССР Бжежински и т.н.т

Виждаш в техните думи това, което искаш и търсиш, а всъщност него го няма   Типичната грешка, която прави почти всеки, който няма специализирано историческо образование (като моето- хе-хе   )

Цитат
Е, не съм икономист, нито съм живял там тогава, а историята се пише от победителите, ама ми се намират малко рекламни плакати от онова време. Качих ги тука в галерията, надявам се да са ви интересни.
И по какво по-точно се различават, да речем, от съвременните им американски реклами? Че нещо не се сещам...
« Последна редакция: 2007-08-14, 14:09 от tech_noir »
Caralho Voador

Guest

 • Гост
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #51 -: 2006-11-22, 10:47 »
Цитат на: Don Dada
Цитат
Нямам идея какво още трябва да приведа, за да се види очевидното. То не бяха мнения на Чърчил, Де Гол, цифри показани от най-големия враг на СССР Бжежински и т.н.т

Виждаш в техните думи това, което искаш и търсиш, а всъщност него го няма   Типичната грешка, която прави всеки, който не е достатъчно интелигентен, за да познава себе си и няма специализирано историческо образование (като моето- хе-хе   )

От написаното не си личи, че имаш историческо образование, доста съмнителна е и интелигентността ти.
Изглежда си поредният кон с капаци, който мисли със задните си части и дори не се опитва да води диалог и да разсъждава върху фактите, които му се дават.
Какво друго да кажа за човек, който напълно игнорира дори цифрите, които посочват най-недобронамерените към Сталин и СССР изследователи!?


Чарльз Сноу (Великобритания)

"Не теряя времени, он приступил (в какой-то мере был вынужден к тому, ибо ход подобных процессов неумолим и неизбежен, тут одна из причин, почему его враги оказались столь слабы) к величайшей из всех промышленных революций. "Социализм в одной стране" должен был заработать. России в десятилетия предстояло сделать примерно то же, на что у Англии ушло 200 лет. Это означало: все шло в тяжелую промышленность, примитивного накопления капитала хватало рабочим лишь на чуть большее, чем средства пропитания. Это означало необходимое усилие, никогда ни одной страной не предпринимавшееся. Смертельный рывок! - и все же тут Сталин был совершенно прав. Даже сейчас, в 60- е годы, рядом с техникой, не уступающей самой передовой в мире, различимы следы первобытного мрака, из которого приходилось вырывать страну. Сталинский реализм был жесток и лишен иллюзий. После первых двух лет индустриализации, отвечая на мольбы попридержать движение, выдерживать которое страна больше не в силах, Сталин заявил:

"Задержать темпы - это значит отстать. А отсталых бьют. Но мы не хотим оказаться битыми. Нет, не хотим! (Старую Россию)... непрерывно били за отсталость. Били монгольские ханы. Били турецкие беки. Били шведские феодалы. Били польско-литовские паны. Били англо-французские капиталисты. Били японские бароны. Били все - за отсталость. За отсталость военную, за отсталость культурную, за отсталость государственную, за отсталость промышленную, за отсталость сельскохозяйственную. Били потому, что это было доходно и сходило безнаказанно. Помните слова дореволюционного поэта: "Ты и убогая, ты и обильная, ты и могучая, ты и бессильная, матушка Русь".

(...) Мы отстали от передовых стран на 50-100 лет. Мы должны пробежать это расстояние в десять лет. Либо мы сделаем это, либо нас сомнут".

Поныне на это никому из умеренно беспристрастных людей возразить нечего. Индустриализация сама по себе означала лишения, страдания, но не массовые ужасы. Коллективизация сельского хозяйства дала куда более горькие плоды. Осуществление грандиозной индустриализации требовало больше продуктов для городов и меньше работающих на земле. Крестьянское хозяйство для того не подходило. Нам в Англии повезло: наша аграрная революция, или система сельскохозяйственного совершенствования (куда вошли и огораживания - это темное пятно, оставшееся в исторических хрониках и народной памяти, - в конечном счете все же бывшие необходимыми), предшествовала революции промышленной, а потому в целом было легче снабжать продуктами растущее промышленное население.

В Советском Союзе оба процесса приходилось осуществлять в одни и те же месяцы, в те же самые два-три года. С чудовищными человеческими потерями. Целый класс богатых крестьян (кулаков, то есть фермеров, использовавших наемных рабочих) был стерт лица земли. Миллионы бедных крестьян, в том числе и часть шолоховских казаков, голодали и мерли от истощения. Рука не поднимается писать об этом в сдержанных и отрешенных выражениях.

От деревянных сох к атомным реакторам. Мрачная история Сталина. Триумфальный взлет России. Страшная цена для целого поколения. Удивительно, во всяком случае, для меня, что человеческие существа могут быть столь жизнестойки. Многие русские, мои сверстники, вынесли гражданскую войну, Сталина, войну с Гитлером - испытали то, что нам и представить себе невозможно. И все же они согревают душу неуничтожимой русской надежой. Что-то из мрака прошлого они, конечно, забыть не в силах, но после всего - они устремляют взор на своих детей и в будущее своих детей. Как сказал мой приятель, с кем мы обсуждали его прошедшую жизнь, когда речь зашла о его сыновьях: "Они ничего этого не знают. Они так чисты" ("Завтра", 1994, ? 30, 31).
« Последна редакция: 2007-08-14, 14:10 от tech_noir »

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #52 -: 2006-11-22, 10:50 »
Цитат на: Don Dada
И по какво по-точно се различават, да речем, от съвременните им американски реклами? Че нещо не се сещам...

Ми няма електроника, Бритни, и 3D. Трябва ли да се различават?

Имах в предвид стоките на тях като своего рода показателни за икономиката. Ако за нещо няма пазар поради да речем прекалено високата си цена за местния стандарт, то не се рекламира (като тука реклами на Dupont можеш да видиш на много малко места). Дали дадена стока, за която трябва някаква индустрия се произвежда или внася. На бързооборотни стоки ли наблагат или на инвестиционни? На задължителни от първа необходимост или на луксозни?
(не съм селектирал, качих всичките от харда, разбира се има и доста следреволюционни, но предполагам тях всички ги познаваме)

Анализирайте бе хора. До тука общо взето само спорите и декламирате позициите си без нинанъв опит да осмислите тази на другия - автоматично отхвърляне на мнение, несъвпадащо с вашето. Грешно-вярно както зубрачи пред дъската. Само че в реалния свят няма чисти неща. Нищо не е само черно или бяло.

Не е корекно да се цитират посветени, съответно оцветени източници.
« Последна редакция: 2006-11-22, 10:55 от tech_noir »

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #53 -: 2006-11-22, 11:02 »
Добре бе, Аврелий, искаш да ми кажеш, че Дьо Гол, Чърчил и Бжежински са сталинисти ли? А може би комунисти? Ти целенасочено подбираш думи, речи и произведения; сигурен съм, че има много повече, които твърдят обратното. О кей, грузинецът-терорист-попски син Йосиф Висарионович чрез безумните си диктаторски методи е спомогнал за просперитета на Русия, използвайки нашироко безплатния труд на милионите заточени в Сибир и на целия руски народ, пропагандирайки комунистическия строй, той не се свени да приема американските капиталистически пари и дори да отдава на концесии фабрики от Урал и петролни кладенци на милиардери-капиталисти като Хамър! Въпросът е сложен, а на мене специалността ми е средновековната история, а не новата! И въпреки това, дори само от бегъл поглед върху нещата ми става ясно, че "батюшката" не е това, за което го представяте! Нито пък е по-лош от Хитлер, както пищят американските пропагандатори! Ама тия въпроси са още живи и много болезнени за голяма част от българския народ, така че да се надявам да се получи обективен и коректен исторически спор, просто е безсмислено...
Caralho Voador

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #54 -: 2006-11-22, 11:25 »
Цитат
...Когда в 1991 г. на советско-американском симпозиуме наши демократы начали верещать о «японском экономическом чуде», прекрасную отповедь им дал японский миллиардер Хероси Такавама: «Вы не говорите об основном. О вашей первенствующей роли в мире. В 1939 году вы, русские, были умными, а мы, японцы, - дураками. А в 1955 году (после смерти Сталина! - авт.) мы поумнели, а вы превратились в 5-летних детей. Вся наша экономическая система практически полностью скопирована с вашей, с той только разницей, что у нас капитализм, частные производители, и мы более 15% роста никогда не достигали, а вы же - при общественной собственности на средства производства - достигали 30% и более. Во всех наших фирмах висят ваши лозунги сталинской поры». Лучше, право, не скажешь. А ведь у сталинской экономики были и другие, более мощные, но еще нераскрытые резервы!
Ми на мене пък не ми харесват източно-деспотичните форми на управление на икономиката, даже и цифрите да говорят в тяхна полза. Не мога да си представя да живея като джапанците, които се кланят на по-старшите по чин, работят до пълно изтощение и са готови да умрат не само за императора и за страната си, а и за фирмата, в която работят! Всичко това води до крайна жестокост и нетърпимост към различните и инакомислещите! Този фанатизъм е подобен на ислямисткия, ако не е и по-лош...
« Последна редакция: 2007-08-14, 14:10 от tech_noir »
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #55 -: 2006-11-22, 11:35 »
Аз пък не съжалявам особено. Това отношение не немислимо без да е част от цялостното отношение към живота.
В първите две десетилетия след голямата война, там процъфтяват брачни агенции. Кората масово само работят и спят. Обаче за да се запази изобщо нацията не е хубаво да спят поотделно. Като получиш държавно напомняне сутринта се обаждаш на агенция, вечерта се прибираш от работа и на вратата звъни булката с подписан от едната страна брачен договор в ръка. От намерените по този начин брачни партньори, неодобрени или по-късно развели се поради несходство са под 0.5%. Като животни във ферма...
Е, халал да им е икономическия ръст, не искам да живея в растяща по този начин страна.

Да не говорим как това унищожава креативността. Сещате ли се за значително изобретение или технологичен скок, дело на азиатци през последния век? Просто подобряват чужди (бели) изобретения с много труд и упорство, но нищо наистина ново. При изолация го нама момента с технологичен внос. Каторжния или робски труд до колко е ефективен може да се спори, но е доста организиран. Просивежда значително количество, но съвсем праволинейно поради липсата на стимули за иновации.

И пак стигаме 14-те руснака на германец и   страшната    немска военна машина. Защо ли е такава? И защо съотношението на убитите не е същото при американците и англичаните (при положение че американците все пак атакуват и то в началото с десант, жертвите би трябвало да са в пъти повече, отколкото при гениална (като сталинската) отбрана)?
« Последна редакция: 2006-11-22, 11:46 от tech_noir »

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #56 -: 2006-11-22, 11:51 »
германците не са можели да дадат 20 милиона жертви. Просто не са имали толкова  Дори само на този фронт с да са воювали и да не са били бомбандирани. Изпращат на източния фронт милион и половина (първоначално)

http://stalinism.ru според теб безпристрастен източник ли е?

Цитат на: avrelian
Цитат на: Don Dada
Пък в комунистическа България, ако не си женен, ставаш подозрителен и от ДС ти прикрепват някой шпионин   Що за строй е това, който ти определя дали ще се жениш или не...
Това вече не е вярно. Просто се чудя как са успели да ви втълпят подобни нелепици, а още повече на това, че им вярвате.
даже аз помя че имаше "ергенски данък"


http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%...%80%D0%B0%D0%B4
« Последна редакция: 2006-11-22, 11:55 от tech_noir »

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #57 -: 2006-11-22, 11:58 »
не отговори горе защо е силна. Или поне толкова по-силна от една технологично развита от сталинското икономическо чудо Червена армия.

Интересно ми е какво е щяло да стане ако я нямаше -40 градусовата зима и зоната на военни действия не беше на хиляди километри от тила и снабдяването.
« Последна редакция: 2006-11-22, 12:00 от tech_noir »

Неактивен Juréx

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 2060
 • Пол: Мъж
 • Terminal Case
  • Профил
  • http://myspace.com/stsbg
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #58 -: 2006-11-22, 11:58 »
Цитат на: tech_noir
даже аз помя че имаше "ергенски данък"
Ъхъ - и на мене бащата ми разправяше за некви такива работи

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Маркс, Ницше И Биг Брадър!
« Отговор #59 -: 2006-11-22, 12:02 »
а изкуствено осеменяване и генетичен подбор? Вероятно ще е ефективно. Поне при Kidergarten и Hitlerjurgen е било.
« Последна редакция: 2006-11-22, 12:04 от tech_noir »