Много ми се иска да бъда в древна спарта... Ноо... Съм родена недъгава, което автоматично ме обрича на смърт
Ма то май само за момчетата важало това .
И щеше да те осъди на доживотен хетеросексуален глад. Те са били по-хомосексуални от атиняните, само дето при тях е било институзионализирано.
Момче там както стане на 12 и го прикрепят към някой 30-годишен батко да са учи, както се прибира в къщи от време на време 2-3 пъти годишно след както се ожени. Жените съответно си карали на групички направо.
По принцип се гладало на брака и секса със съпругата както на граждански дълг както данъците, защото все пак трябвало да се правят нови войници. Както почнали осезаемо да се обезкръвяват вече не била достатъчен стиимул честта да имаш много синове (което те прави и по-уважаван и влиятелен), ами обявяват секса със партньор от другия пол за задължителен.
Всъщност това ги проваля, освен все по-глямата технологична изостаналост заради тесногръдието, което наричат "смелост". В един момент колкото и добър войник да е всеки поотделно просто не стигнала армия.
Атиняните разбират последните останали читави спартански части с обсада и обстрел със стрели (спартанците им викали "хурки", смятализ а краййно недостойно един мъж д аси служи със лък и стрели, съответно не се научили да се пазят от тях и ги избивали като пъдпъдъци, ако са били просто 2-3 хиляди повече, са щели да минат през атинската армия както валяк)