Дискусията стана доста интересна и няма как да не се включа и аз.
Първо искам да кажа, че принадлежа към Великия Магистериален Приорат на България на OSMTH, с Велик Магистериален Приор Негово Превъзходителство Асен Асенов.
Първо искам да отговоря на Брата от другия Приорат. Не разбрах какво точно е проблемното на титлата "Принц Регент и Велик Магистър на Ордена".
Абдикацията на Емил Клемент Ванденбург (между другото, той също е носел титлата Принц регент) е факт, тъй като според законите на Ордена, предавайки архивите, предаваш и властта. Та нали архивите са най-ценното притежание на Ордена ? Кой друг може да ги пази, освен Главата на Ордена ?!?
От по-горните постове излезе и че ние едва ли не имаме конфликт с Масоните. Няма такова нещо. Нашето Братство се разграничава от тях, но това не означава, че има конфликт. И няма как да има. Напротив. Най-искрено уважение към Масоните и Масонството. И разбира се, че при нас могат да членуват и Масони. Всъщност дали си Масон или не, нас не ни интересува. Важното е да си Християнин. Това е и едно от нещата, които ни отличава от Масонството. Изискването да си Християнин.
Относно темата за легитимността на OSMTH може да се говори много. По тази тема само ще напиша, че Ордена на Тамплиерите е там, където са архивите. Тях е искал да намери Хитлер, тях е спасил Ванденбург. А архивите пазим ние!
В никакъв случай не искам да кажа, че организацията на г-н Ралчев е лоша. Напротив. Там има много стойностни хора. Хора, които творят добро.
Просто е хубаво фактите да се знаят.
Благодаря на брат KOTJ за становището относно масонството и ордена. Те никога не са били едно и също, както никога не е имало проблем с приема на масони в ордена, защото тамплиери и масините са взаимно свързани с пъпна връв.
Колкото до схизмата в ордена убежденията за правотата на нашата теза се бетонираха, макар че до сега не съм имал съмнения.
Братко, погледни фактите, които и ти представи. Тук не става въпрос за отцепничество, а за чиста проба узурпиране на властта, защото т.нар. отцепници многократно са канили Фонтиш на форумите си, за да постигнат единомислие и обединение на ордена. Всички тези форуми са били обявявани за нелегитимни от Фонтиш. Защо ли ....

??
И друго - защо след като Ванденбург веднъж е "абдикирал", ще иска после да си върне архивите

?? Просто човека си е свършил работата, недопускаики архивите да попаднат в ръцете на Хитлер. И как така 13 годишно момче ще "наследи" титлата от баща си и ще оглави ордена

Ти би ли направил така на мястото на Фонтиш? Аз не бих.
Помисли и за още един факт: аз нямам нужда от разрешение от моите командири да присъствам на ваш ритуал и бих гостувал с удоволствие, но никой не ме е канил, защото съм "отцепник", докато всички, от вашия орден които съм канил, никога не са присъствали на наш ритуал, защото не са получавали разрешение. От какво ви е страх? Нали целите ни са едни и същи? Ние не сме ви врагове, а братя.
Вие сте достойни хора и делата ви също са добри. И аз съм убеден, че това състояние на ордена не ви удовлетворява. Ордена трябва да се обедини, но не с потомствен Принц регент или потомствен Велик магистър, защото такъв никога не е имало в историята на ордена, а около старите и демократични принципи, залегнали в устава и правилника.
Аз съм сигурен, че това един ден ще се случи, но това ще стане когато някои хора загърбят личните си амбиции и си спомнят две неща - първо че тамплиетите никога не са имали име на гроба си, (камо ли титли и то потомствени), а само меча с който са бранили вярата си и второ, че девиза ни винаги е бил и ще бъде: "Не нам Господи, не нам, на Твоето име дай слава"