Анкета

Има ли македонска нация?

Да
5 (15.2%)
Не
28 (84.8%)
Не знам
0 (0%)

Общ брой гласове: 31

Автор Тема: Македонската нация - има ли я или не?  (Прочетена 51166 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.    

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Странно е, че досега във форума не е била разисквана тази тема, която продължава да е един от най-актуалните и наболели проблеми на българската реалност. Ще започна с цитат от една автобиографична книга (Ив. Венедиков, "Българската интелигенция"- авторът е един несъмнен ерудит- признат навсякъде по света учен-лингвист и историк, сам произхождащ от Македония (Щип) и съвременник на събитията от началото и средата на миналия век), която в момента чета и който ми направи много дълбоко впечатление:

Цитат
Жена ми говореше оня жаргон, с който си служеше интелигенцията в Скопие. Това беше македонски диалект, но примесен с много сръбсКи думи и цели сръбски изрази. Жена ми толкова беше свикнала с тях, че ги смяташе за македонски. Затова с нея често спорехме за някои думи. Например не само в Скопие, но и в други краища на Македония широко е разпространен глаголът "морам" в значение на "трябва". Жена ми твърдеше, че думата била македонска. Веднъж аз я закачих на тази тема пред баща й. Знаех, че баба ми не употребяваше тази дума. Тогава и баща й потвърди, че "морам" е донесено от сърбите в Скопие. В езика на интелигенцията имаше още много думи, несръбски, но пренесени от сърбите: захар се казваше "шекер", Което е турско; германизми са "мантцл" - палто, "луфт" - въздух, "фриши луфт" - чист въздух, "пролуфтирам" - проветрявам, "шифонер" вместо долап или гардероб, "шпоред" вместо печка. ТаКа македонските диалекти изглеждаха доста сръбски на всеки. Бащата на жена ми беше пострадал тежко като български войник през Първата световна война. Той имаше слабо лице, големи очи, Косата му беше опадала. Висок, той ходеше прегърбен, подпирайки се на бастун и движението на краката му беше затруднено от ревматизма. Сестра му Цвета и мъжът й, български учител в Скопие, бяха избягали 6 България и бяха учители във Фердинандово (старото Дермендере). До леглото на тъст ми, дълбоко религиозен, имаше иконостас  с много икони. Двамата с тъща ми Фота спазваха всички пости. В Скопие кухнята беше както навсякъде в България. Един продукт, който тогава не познавах, беше така нареченото планинско сирене - жълто на цвят, доста постно и шуплесто. Тъст ми го купуваше от селяните.
Оказа се, че сърбите гледали с лошо око тъст ми, защото в досието си фигурирал Като български екзархист - нещо, което за сърбите било по-лошо, отколкото ако си във ВМРО. На друго място споменах, че за всеки българин връзката с българската история е извор на патриотично чувство. Този извор в Македония беше прекъснат с разрушаването на българските училища и заменянето им със сръбски. Хората на моята възраст, които не бяха учили в български училища, нямаха отношение към миналото на народа си. Те не знаеха почти нищо за средновековната си история, осбен че Душан завладял Македония, наричана в учебниците им Южна Сърбия, и нищо за близКата си история, осбен това, което осмелилите се техни родители им бяха разказвали. Затова и много от тях влизаха в живота, измъчвани от мисълта, че нямат народност - точно това, което сърбите се стремяха да им внушат. Целта на сърбите беше ясна -да откъснат населението на Македония от българщината. У всички, обаче, се чувствуваше побече или по-малко нежеланието да приемат сърбизма.
Винаги ми се е виждала странна шовинистичната политика на сърбите за насилствено сърбизиране. Бяха я прилагали към населението на Македония различно. С най-голямо доверие в Македония сърбите се отнасяха не към българите, техни братя по славянски произход, а към тези, които са се чувствували или са били небългари. Особено в градовете най-близки на властта през целия сръбски режим били цинцарите, турците и шкипетарите, както в Македония наричат албанците. Основната разлика между българи и сърби през последните векове е била в развитието на езика. Докато през средновековието до Х-Х1 в. двата езика са се развивали успоредно, постепенно различията в тях се засилили. Българският език в цяла Македония и Южна Албания, Както и в стара България се развил като аналитичен език без падежи, докато сръбският запазил старите падежни форми, както другите слабянски езици.
За македонците, както и за всички балкански народи, най-голямо нещастие е носила невъзможността да изучат обективно историята, живота и бита си. Сръбската наука представяше съдбата на Македония през вековете в един фалшив сръбски вариант, противоречащ на историческата истина. Като не можеха да убедят населението на Македония, че е сръбско, сърбите го тласнаха към убеждението, че то е просто славянско и, следователно, може да стане всякакво. До такова състояние беше доведена значителна част от интелигенцията на Македония. Докато по-старото поколение знаеше най-новата си история, защото беше участвувало в революционните борби и в създаването на екзархията, до голяма степен негово дело, новите поколения бяха откъснати от това минало с помощта на сръбското училище, в което голямата част от македонците не успяваха да научат сръбските падежи.
Към това трябва да се прибави и още един фактор. Участието на македонците в революционното движение против Турция автоматично беше ги изправило и срещу Сърбия и било третирано като държавно престъпление. Обвинението в такова престъпление заплашвало в продължение на 23 години всеки човек в Македония. Именно това беше накарало много хора да крият от децата си най-новите борби, водени още след 1913 г. срещу сърбите, пък и старите - срещу турците. Към тоВа трябва да прибавим и издигнатия от ВМРО лозунг за автономна Македония, възприет от левичарите като отказ от българщината и то главно от комунистите по заповед на Коминтерна. А разправата на сръбската полиция беше много жестока и в Македония най-популярната песен беше:
Фурни се горат, железа се греят, на македонци под мишци ставят.
« Последна редакция: 2010-08-03, 16:05 от tech_noir »
Caralho Voador

Неактивен Zago

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1184
 • Пол: Мъж
 • Простак - чревоугодник
  • Профил
В анкетата наркирах "НЕ", но тълкувайки въпроса, като "има ли македонски етнос - етнически македонец?". Реално погледнато независима, суверенна Македония (Бивша югославска република Македония или както ви е удобно) съществува. Призната, даже членка на ООН. Народ без държава може и да има, но държава без народ още май няма. Моята трактовка е: Щом САЩ си имат народ, съставен от какви ли не етноси (шотландци, ирландци, африканци, испанци, китайци и пр.), Швейцария, съставен от етнически италиянци, французи, немци и местни романи, то и Македония има народ, съставен от етнически българи, сърби, албанци и гърци. Но да кажа "етнически македонец" ми е малко трудно.
Life is chaos, chaos is life.
Control is an illusion.
Only thing You can control are Your own intentions.
If You start with good intention, You have better chances ending up with good.

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
В анкетата наркирах "НЕ", но тълкувайки въпроса, като "има ли македонски етнос - етнически македонец?". Реално погледнато независима, суверенна Македония (Бивша югославска република Македония или както ви е удобно) съществува. Призната, даже членка на ООН. Народ без държава може и да има, но държава без народ още май няма. Моята трактовка е: Щом САЩ си имат народ, съставен от какви ли не етноси (шотландци, ирландци, африканци, испанци, китайци и пр.), Швейцария, съставен от етнически италиянци, французи, немци и местни романи, то и Македония има народ, съставен от етнически българи, сърби, албанци и гърци. Но да кажа "етнически македонец" ми е малко трудно.
Мда, може би не прецизирах достатъчно термините, но тъй или иначе всеки разбира за какво става въпрос ;) От друга страна, швейцарската и американската "нации" имат повече години живот и съвсем различни условия, при които са възникнали (доброволно). А тук става въпрос за едно насилствено и напълно изкуствено създадено образувание.
Caralho Voador

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Още един цитат от същата книга:

Цитат
Днес, когато си мисля за отиването ми в Македония, и когато слушам да се говори за националната катастрофа, винаги една и съща мисъл ми идва в главата. Националната катастрофа не стана с идването на германците на Балканския полуостров. България щеше да излезе от тежкото положение, в което се намираше, много по-бързо, отколкото при Първата световна война. Катастрофата дойде, когато една част от българския народ, лишена от всякакво чувство за национална солидарност или, както се казва сега, за консенсус, заграби с помощта на русите властта. Жертвите, които дадохме дотогава, бяха нищожни и ние щяхме да излезем лесно от разрушенията по време на бомбардировките, защото основната част от българския народ - селото, беше в добро положение. За съжаление, новите господари на България се заеха вместо да възстановят страната, да разрушат всичко, което беше останало, за да я превърнат със съдействието на цяла ЕВропа от една полудемократична монархия в Комунистическа република. За комунистите не беше възможно да вземат властта без чужда помощ и те щедро я получиха. Онази част от българския народ, която живееше в Македония, единствена беше запазила всъщност непокътната връзката си с Първото българско царство. В цяла България никъде няма запазен култ към светците, които са от български произход. Само в Македония се почитаха светците от времето на цар Борис - Климент и Наум и от времето на цар Петър - Свети Иван Рилски.
С упадъка на черквата и религията в Македония и с въвеждането на сръбско духовенство през целите
двайсет и три години сръбсКа власт стремежът е бил да се затъмни спомена за България, като се представи самото идване на Свети Климент и на Свети Наум не като задача, възложена им от Борис I, а като заточение. Така ли беше Всъщност? Македонските комунисти, които страдаха от същото антибългарско мислене, от което страдаха и българските комунисти, засилиха още повече заличаването на българската памет в Македония.
Caralho Voador

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Донякъде оправдавам макетата, които мразят българите, все пак толкова време им е било насаждано това. Но пък от друга страна пак показаха какви курви са по душа, щото ако до оня ден болшинството от тях ревяха с пълен глас, че ни мразят, ся се редят за българско гражданство. Обясняват какви жертви са и т.н. Какво ли не прави едно членство в ЕС! Как сплотява хората изведнъж!
Кво ги оправдаваш бе, те не заслужават! Достатъчно е малко книжки да прочетат по въпроса, за да разберат какви са и кого мразят. Обаче, вместо да си отворят очите за истината, такива като тях най-нагло твърдят, че не само, че нямат нищо общо с нас, а и, че ние сме били "татари" и цял куп други глупости  >:(
Caralho Voador

Неактивен NoFeaRInc

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1108
 • Пол: Мъж
 • ?????????? ??????
  • Профил
  • http://mario.youaremighty.com/
Тъй като имам доста петна в историята, те добре са били част от нас през Второто българско царство (частично при Петър и Асен и изцяло при Калоян). При Маламир, после Самуил и Симеон (вероятно) при Първото царство. И все пак не е ли сходно с нашето робство от рязаните - и те са ни окупирали 14-ти век края, сега доста турци живеят в България... Други са им корените, вярата, езикът, но не е ли сходно с нашата участ с макетата?

П.С. Не ме разпъвайте, литературата (историята) в днешни дни е силно цензурирана.
Signature.

Неактивен SHEMETNA

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1611
  • Профил
Тати ходи на командировка в Македония това лято, взе и мама със себе си, аз си останах сама тука.
Връщат се после те и ми разказват, че македонците имали малко негативно отношение към нас  :o Мислели, че се опитваме да им "крадем" от историята. Много тачели Кирил и Методий и твърдели, че били македонци. Също за цар Самуил казали така...
Днес всяка секунда за тебе е скъпа.
Години изгуби в безпътна омая...
Ти толкова трудно излезе на пътя,
че просто си длъжен да стигнеш до края
(Георги Константинов)

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Тъй като имам доста петна в историята, те добре са били част от нас през Второто българско царство (частично при Петър и Асен и изцяло при Калоян). При Маламир, после Самуил и Симеон (вероятно) при Първото царство. И все пак не е ли сходно с нашето робство от рязаните - и те са ни окупирали 14-ти век края, сега доста турци живеят в България... Други са им корените, вярата, езикът, но не е ли сходно с нашата участ с макетата?
Амм...няма окупация, по-точно "македонците" предпочитат да се присъединят към българите по-скоро, отколкото към ромеите или сърбите. За това има предостатъчно свидетелства. Всъщност говориме за един народ. "Корените, вярата и езикът" са общи, даже и в прабългарския компонент (в СИ България е бил Аспарух, в ЮЗ - брат му Кубер; кан Тервел неслучайно пише за "чичовците ми в Солунско"), да не говорим за славянския- всъщност за това можеш да прочетеш в цитатите по-горе ;). Българският народ и нация се заражда и развива в трите области: Мизия, Тракия и Македония и това трябва да го знае всеки. В продължение на векове столицата на България, макар и под византийска власт, е Скопие, и това не е случайно...Достатъчни ли са обясненията?
Caralho Voador

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Мислели, че се опитваме да им "крадем" от историята. Много тачели Кирил и Методий и твърдели, че били македонци. Също за цар Самуил казали така...
Хайде за Кирил и Методий няма сведения да са се наричали нито "македонци", нито "българи", те проформа са били "ромеи" т.е. граждани на източната Римска Империя. Но цар Самуил си е чист българин и за това съществуват стопроцентови доказателства. Така че не ние им крадем от историята, а те изкривяват нашата ;)
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
След като гледах в YouTube образователно видео, доказващо как Александър Македонски, Атила, Чингис Хан (и ги е пазил от "татарите" вероятно), Екатерина Велика и де що се сетиш именити люде (чудно как са пропуснали Шака и Седящия Бик) са били чистокръвни Македноци. След като разбрах че Македонските земи са от Финландия до Халкидики и от Франция до Кавказ, вече не трудно можете да ме учудите.

Иначе мойто мнение... Македонците са готини хорица. Мизийците и Тракийците също. Що да са дърлим сиа.

Междувременно Депресия край Вардар. Некой май има проблемче с шиптърчета ама като се правиха толкова време на гъзове, сега помощ от нийде не иде. На Сърбия и е достатъчно напечено в момента.

Неактивен overneathe

 • потребител/ка
 • *
 • Публикации: 51
 • Пол: Мъж
  • Профил
Има я естествено, тфа са Българи зад граница.
Building an idiot proof machine will only challenge God to make a better idiot.

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Днес попаднах на този чудесен стих на Райко Жинзифов:

Македонија, чудна страна,
нема да бидит гр'чка она!
Шума и гора, и планина,
самиј камен на таја страна,
птица и риба во Вардар река,
живо и м'ртво на свои крака
ке станат и ке дадат ответ
на цела Европа, на цел свет:
Ја Б'лгарка сум, Б'лгарин сум ја,
Б'лгари живејат во таја страна!

Рајко Жинзифов, "Гуслјар во собор", 1862
Caralho Voador

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Caralho Voador

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Caralho Voador

Неактивен erdbeermund

 • шашма
 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1015
 • Пол: Жена
  • Профил
Примързя ме малко да чета сега горните постове, но после ще си едитна мнението.

Баща ми в момента е в Македония, та този въпрос е често на дневен ред в редките ни разговори.
За мен Македония е част от България. Те са просто българи. Били са българи преди по-малко от 150 години, ще бъдат българи и след още 150. Въпросът, който занимава лично мен е, защо, по дяволите, са решили, че не са?
Dancing with the devil in the pale moonlight...

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Примързя ме малко да чета сега горните постове, но после ще си едитна мнението.

Баща ми в момента е в Македония, та този въпрос е често на дневен ред в редките ни разговори.
За мен Македония е част от България. Те са просто българи. Били са българи преди по-малко от 150 години, ще бъдат българи и след още 150. Въпросът, който занимава лично мен е, защо, по дяволите, са решили, че не са?
Решението им е плод преди всичко на вековна пропаганда и странните условия, при които се е развивала историята на Балканите.
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Македония се оказва член на НАТО от 1953 г.
Тия македонските "историчари" да не са ги събирали всичките с конкурс за най-голям олигофрен  :o.
Caralho Voador

Неактивен Zago

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1184
 • Пол: Мъж
 • Простак - чревоугодник
  • Профил
Nil mirari, nil indignari, sed intellegere...
Но професор Лазаров, случайно или не, забравя да упомене факта, че НАТО, ЕС и ОПЕК са пряко следствие на дипломатическите усилия на Александър Македонски, Римската, Свещенната римска, Австро-унгарската и Руската империи са преки деривати на Велика Македония и Скопие има абсолютно законното право да си иска исконните, македонски, територии...

Апропо Акамапичтли е с пряк македонски произход - незаконен пра-пра-пра-пра внук на Сашо Макето...

Идиотщини...

И малко сериозно: От кога Македония (или както и да се зове таз република) е правоприемник на СФРЮ и не е ли малко арогантно хем да твърдиш "не сме бивша югославска", хем да търсиш, евентуални, ексюгославски придобивки и благини?!
Life is chaos, chaos is life.
Control is an illusion.
Only thing You can control are Your own intentions.
If You start with good intention, You have better chances ending up with good.

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Тя Сърбия е отцелипа се нищожна македонска провинцийка.

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Това в интерес на истината е нищо в сравнение с останалите идиотщини, които сътворяват македонските академици напоследък.

Аз на мястото на нашите политици бих гласувал против приемането им в НАТО  ;) :D.

Цитат на: tech_noir
Тя Сърбия е отцелипа се нищожна македонска провинцийка.
Е, как бе, много ясно! ;) :)
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Цитат
В статията "Медалът има и тъмна страна", публикувана в македонския вестник „Дневник" се цитира мнението на Тодор Чепрегаров, директор на Института за национална история, според когото "историята не трябва да се препрочита, а да се тълкува според фактите, които са открити".

Интересно какво, по дяволите, са открили?  :o Това, че царете Самуил и Иван Владислав наричат себе си "българи", а не "македонци" е отдавна известен факт, както и любовта на учените от епохата на Ренесанса и Просвещението в западна Европа (XVII-XVIII в.) да следват във всичко по-висшите от тяхна гледна точка антични образци, включително и в географските названия на отделните области.
Caralho Voador

Неактивен MuTaKa

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1251
 • Пол: Мъж
 • Natural born... WINNER!!!
  • Профил
  • phys.uni-sofia.bg
Начи.. по последни сведения, освен Александър Македонски, Кирил и Методи, Клеопатра, се оказва, че Аллах, Буда и Иисус Христос също са македонци! Преди малко гледах "Die another day" и се убедих, че и Джеймс Бонд е македонец... а като си гледам чорапите със Спайдърмен, с които съм в момента се замислям... дали и той самия не е македонец?!?
1917 година - Първата световна война. Над 300 000 англичани, французи и сърби атакуват българските позиции на фронта край Дойран. На най-тежкия участък се сражава Девета пехотна плевенска дивизия на ген Владимир Вазов. В решителния момент българите се вдигат в атака на нож... 
... и побеждават.

Неактивен Zago

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1184
 • Пол: Мъж
 • Простак - чревоугодник
  • Профил
С риск да бъда обвинен, че ненужно си остря остроумието, смея да заявя, че еволюцоинната теория на достопочтенния Дарвин е сгрешена по начало. Човекът не е еволюирала маймуна! Маймуната е еволюирал македонец!
Life is chaos, chaos is life.
Control is an illusion.
Only thing You can control are Your own intentions.
If You start with good intention, You have better chances ending up with good.

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
 ;D ;D ;D верно така излиза

Неактивен MuTaKa

 • FREAK
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 1251
 • Пол: Мъж
 • Natural born... WINNER!!!
  • Профил
  • phys.uni-sofia.bg
Мда... странна грешка от страна на Дарвин, още повече, че той самия е македонец!
1917 година - Първата световна война. Над 300 000 англичани, французи и сърби атакуват българските позиции на фронта край Дойран. На най-тежкия участък се сражава Девета пехотна плевенска дивизия на ген Владимир Вазов. В решителния момент българите се вдигат в атака на нож... 
... и побеждават.

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Цитат
Груевски: Македония иска да влезе в НАТО, но всичко си има цена

19.03.2008
Македония ще направи всичко по силите си, за да постигне желаната цел – покана за членство в НАТО, но всичко си има цена, заяви македонският премиер Никола Груевски след огласяването на трите предложения за име на страната, по които са разговаряли преговарящите във Виена, пише македонският вестник “Дневник”.

Под натиск приехме да разговаряме за проблема за името с Гърция. С точност обаче знаем къде е нашата червена линия, която не можем да престъпим. Постоянно сме подложени на изнудване, което не премерено за нито една европейска страна и което е против интересите на НАТО, Америка, Германия, Англия, против основните ценности на Алианса – свободата и правдата, изнудване, което иска да накърни нашето достойнство и нашата идентичност, заяви Груевски на събрание в Струмица. Той призова всички партии и политици към единство и сплотеност, за да се успее в този исторически момент. “Дневник” посочва още, че днес Груевски ще свика на консултации лидерите на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/, Демократичната партия на албанците /ДПА/ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ във връзка с последното предложение на посредника по спора за името Матю Нимиц. По-късно Груевски ще се срещне и с президента Бранко Цървенковски и с македонския преговарящ Никола Димитров. Нито едно от трите предложения на Нимиц /Република Горна Македония, Република Нова Македония и Република Македония (Скопие)/, не е разумна основа или предложение за възможно решение на спора. Всички се оказаха стари и безуспешни и поне по веднъж са били отхвърлени от някоя от страните в преговорите, казаха правителствени източници в Скопие. /БГНЕС
БГНЕС


Гърците ги правят на дроб сарма заради едното име, а ние к'во правим- седим и гледаме тъпо отстрани  :o.
Caralho Voador

Неактивен tech_noir

 • администратор
 • зарибен/а
 • *******
 • Публикации: 7020
 • Пол: Мъж
 • интернет лумпен
  • Профил
Гавра с гръцкото знаме в Скопие разяри Атина
...
Цитат
Проблемът е не само, че става дума за артистична провокация, а че на личния си блог авторът Атанас Ботев прави политическа декларация, като е поставил и други "произведения" с гръцкото знаме, върху които пише "Бивша македонска република Гърция".
« Последна редакция: 2012-11-26, 13:22 от tech_noir »

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Между другото ми хрумна нещо интересно, което наистина няма много общо с темата, но реших все пак да го постна тук: по беглите ми лични впечатления напоследък макетата ни обиждат на "бугари- татари", а пък традиционният враг Турция като цяло има в момента нелошо отношение към нас (и на ниво взаимоотношения между обикновени граждани). Дали пък последното не се дължи донякъде на факта, че югоизточните ни комшии виждат в нас освен бивши поданици на родната Османска империя и братя-турци като потомци на "тюрките-булгар" (както те са на османлълар, караманлар и др.) т.е. на прабългарите? Щъкам си днеска из нета и попадам на голям брой сайтове с великотурска пропаганда- може би тази стара идея (не мога да си спомня точно кога се е зародила- сигурно някъде през 19 век) заедно с икономическия просперитет на "Търки" е набрала отново мощ и популярност. Става въпрос за т.нар. "Велика Турция" (мечтата на арменските палачи от Първата световна), която да включи в границите си всички тюркоезични и тюрко-произхождащи етноси, а пък те и днес се простират от Сибир до Европа.
Caralho Voador