Автор Тема: Тамплиерите  (Прочетена 84284 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.    

Неактивен KTJ

 • потребител/ка
 • *
 • Публикации: 41
  • Профил
Re: Отговор на: Тамплиерите
« Отговор #240 -: 2010-11-25, 00:59 »
Благодаря на Zago за зададеният въпрос.Аз ще отговоря наведнъж и на трите зададени въпроса.
При инсталирането на Ордена в България,част от основателите са били масони.След предприемане на радикални мерки от страна на Негово Превъзходителство Великият Магистрален Приор на България същите са отстранени.В момента няма масони в нашият Орден.Нашите действия  и същност не допускат членство на масони или масонизиране на Ордена.Тамплиерството и масонството са две коренно различни неща и немогат да съществуват заедно.Както съм споменал и в моят пост от 18.12.07г. на нашият сайт OSMTH.BG на началната страница ясно е декларирана позицията на Ордена относно масоните  и организации подобни или свързани с масонството.Надявам се да съм бил полезен със своят отговор.Поздравявам всички участници във форума с настъпването на най-светлият християнски празник - Рождество Христово.Желая им Весела Коледа и приятно посрещане на Новата 2008г. Молбата ми е към хората който активно се интересуват и пишат в този форум да се представят на моят e-mail адрес и да оставят такъв за да се представя  и аз.Така ще имам  аз и Вие представа с кого разговаряме  реално.Сами разбирате,че информацията която  интерсува някой от Вас може да не  е достъпна за други!Найстина съжалявам но е действително така и който е запознат поне малко ще ме разбере! А каквото мога и интересува широката публика за историята и  настоящето на Ордена на Храма разбира се че ще го споделя.

Non Nobis Domine, Non Nobis, Sed Nomini Tuo Da Gloriam!


Ето за това говоря. Има ли масони в португалския клон (ако има го намирам за съвсем нормално), или просто братът Велик Церемониал майстор не е запознат с темата за масонството и още по- малко за тамплиерството.

Неактивен e-man

 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 131
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #241 -: 2010-11-25, 09:11 »
Както знаете много добре - масони има във всички по-съществени организации в България. Без изключение.

Неактивен KTJ

 • потребител/ка
 • *
 • Публикации: 41
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #242 -: 2010-11-25, 09:27 »
Никога не съм твърдял обратното. KGOTJ твърдеше, че те са изгонили и не приемат никакви масони при тях.
Няма проблем, иска да вярва в това, нека вярва :))

KOTJ

 • Гост
Re: Тамплиерите
« Отговор #243 -: 2010-11-28, 08:07 »
Дискусията стана доста интересна и няма как да не се включа и аз.
Първо искам да кажа, че принадлежа към Великия Магистериален Приорат на България на OSMTH, с Велик Магистериален Приор Негово Превъзходителство Асен Асенов.
Първо искам да отговоря на Брата от другия Приорат. Не разбрах какво точно е проблемното на титлата "Принц Регент и Велик Магистър на Ордена".
Абдикацията на Емил Клемент Ванденбург (между другото, той също е носел титлата Принц регент) е факт, тъй като според законите на Ордена, предавайки архивите, предаваш и властта. Та нали архивите са най-ценното притежание на Ордена ? Кой друг може да ги пази, освен Главата на Ордена ?!?

От по-горните постове излезе и че ние едва ли не имаме конфликт с Масоните. Няма такова нещо. Нашето Братство се разграничава от тях, но това не означава, че има конфликт. И няма как да има. Напротив. Най-искрено уважение към Масоните и Масонството. И разбира се, че при нас могат да членуват и Масони. Всъщност дали си Масон или не, нас не ни интересува. Важното е да си Християнин. Това е и едно от нещата, които ни отличава от Масонството. Изискването да си Християнин.
Относно темата за легитимността на OSMTH може да се говори много. По тази тема само ще напиша, че Ордена на Тамплиерите е там, където са архивите. Тях е искал да намери Хитлер, тях е спасил Ванденбург. А архивите пазим ние!
В никакъв случай не искам да кажа, че организацията на г-н Ралчев е лоша. Напротив. Там има много стойностни хора. Хора, които творят добро.
Просто е хубаво фактите да се знаят.

KOTJ

 • Гост
Re: Тамплиерите
« Отговор #244 -: 2010-11-28, 08:16 »
Ето и кратка история на събитията довели до схизма в Ордена на Храма. Източник: osmth.bg
Исторически  факт    е, че по време на Втората световна война, хитлеристката армия нахлува в     Белгия. Добре известно е, че Хитлер се интересувал от окултизма. Едно    от  първите неща, които той прави след нахлуването, е да прати Гестапо    да търси  централата на Общия Секретариат на Ордена на Тамплиерите.   Това  се случва през  1942 г. Хитлер смята, че трябва да открие сред   архивите  тайното място, където  тамплиерите са скрили Свещения Кивот.   (Редица  историци вярвали, че Тамплиерите  са копали   под храма на Соломон, докато  били разквартирувани там по време на    кръстосните походи. Намерили са  Кивота и други съкровища, скрили ги   извън  Палестина и после ги пренесли  в Европа.)
Част от     историческата сага на Oрдена е, че в нощта преди появата на Гестапо,    Главния Секретар, Регент и Пазител на Ордена Емил Клемент Ванденбург    събира всички  архиви на Ордена и ги укрива извън Белгия, като минава    през Франция, Пиренеите,  Галиция (Северозападна Испания), за да стигне    до неутрална Португалия. Той  предоставя архивите и удостоява със    званието Регент на Ордена, тогавашния Марешал, титла еквивалентна на   Велик Приор) на Португалия, португалския  благородник Антонио Кампело    Пинто Перейра де Соуса Фонтиш.
Фонтиш бил  Регент    и пазител на Ордена през Втората световна война (той никога не е    избиран  за Велик Магистър) и продължил да е такъв и след края на    войната.
Някои историци     твърдят, че вероятно Вандербург е искал да върне архивите и регентството    след  войната в Белгия. Предполага се, Фонтиш отказал като посочил    факта, че  прехвърлянето на регентството и попечителството е пълно и    постоянно и е  потвърдено от Ванденбург.
  Като продължение  на историята, старата белгийска група  направила опит   да предизвика съдебен  процес в Португалия и опитала на  „всяка цена” да   накара Фонтиш да върне  архивите и да се откаже от  регентството и   попечителството. Но точно в този  момент Ванденбург  загинал при   катастрофа в Белгия.
Фонтиш  продължил    да изгражда Ордена по света до смъртта си през Февруари 1960 г. След     това се случило нещо необичайно. Оказало се, че волята на Фонтиш била     регентството и попечителството да бъдат поети от тридесетгодишния му син    дон  Фернандо Кампело Пинто Перейра де Соуса Фонтиш (очевидно това се    смятало за  „притежание според волята на завещателя”, както повелявали    португалските  закони). Синът на Фонтиш поел регентството и    попечителството на Ордена и водачеството му.
 

KOTJ

 • Гост
Re: Тамплиерите
« Отговор #245 -: 2010-11-28, 08:18 »
Това е другият     момент, от който се оплакват нашите „исторически отрицатели”. Фонтиш –    баща не  само отказал да върне архивите на Великия Секретариат в Белгия,    но след смъртта  му се очаквало да бъде свикан Общият Съвет (т.е.    цялата членска маса на Ордена  и да бъде избран нов Регент (или да се    направи следващата крачка към избирането  на Велик Магистър, съобразно с    неговия статут и както е записано в стария  Правилник на древния    Орден).
Така или  иначе,    „отрицателите”, както ги наричам аз, не били прави. Регентството и     попечителството на Фонтиш били потвърдени от проведен допълнително Общ   Съвет.
Друг спорен     момент е, че Фонтиш въвел поправка в Устава, с която на преден план    излязъл  следния фактор: Ако не бъде избран Велик магистър от Общия    съвет в срок от шест  месеца след разпускането на предишния Общ съвет,    регентът на Ордена автоматично  поема длъжността на Велик магистър и    тогава на практика поема двете длъжности  на Принц Регент и на Велик    магистър. Когато шестте месеца изтичат, постът е  зает от дон Фернандо.    Смятам, че поради тази причина, следващият Общ съвет  утвърждава дон    Фернандо на поста (той продължава да бъде Велик магистър и  Регент на    Ордена и до ден днешен).
Някои от     отцепниците от Ордена в Испания се разграничават от легитимния Орден    (под  водачеството на Фонтиш) през 70-те и началото на 80-те години на    ХХ в.,  поведени от друг Фернандо – испанеца Фернандо Торо и Гарланд и    основават свой  собствен орден, като открадват името на международния   Орден, герба, кръста и  т.н. и приемат подзаглавието „Международен    федеративен алианс”. Тази група  отцепници се споменава обикновено като    „групата IFA”.
Орденът  получава    друг схизматичен удар през 1995 г. от отцепници в САЩ, Англия,  Германия    и някои други европейски страни. Една група от „военни егоисти” се     откъсва от Ордена и прави опит да го ограби. Това се случва в резултат    на  съгласуваните усилия на по-възрастни членове на Ордена, които са    бивши военни и  известен брой „цивилни”, също членове на Ордена (сред    тях англичани, германци,  шотландци, като най-многобройни са    представителите на Приората в САЩ).
Това е     най-голямото разцепление на Ордена до днес. По-късно схизматиците    създават свои  собствени организации и отново открадват името, кръста и    т.н. на Ордена и  обявяват свои собствени, уж избрани „велики    магистърства”.
Най-важното в    цялата история е,  че Великия магистър дон Фернандо Фонтиш е все още    международно признат за  единствен и истински Велик магистър и с него се    свързва законната приемственост  от Хартата на Лармениус. Той и днес    ръководи ордена от канцеларията на Великото  магистърство в Порто,    Португалия. Когато той почине, останалия предан и  легитимен Общ съвет    ще се събере и ще избере нов Велик Магистър. (В момента  Фонтиш е на 70    години, все още е в добро здраве и работи за възстановяването на    Ордена  след щетите, причинени му от схизматиците).

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #246 -: 2010-11-28, 21:35 »
Любопитно. А синът на Фонтиш ли ще го наследи след смъртта му или изборът ще бъде извършен чрез гласуване?
Caralho Voador

Неактивен KOTJ

 • Baby Freak
 • *
 • Публикации: 3
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • www.osmth.bg
Re: Тамплиерите
« Отговор #247 -: 2010-11-28, 22:29 »
Любопитно. А синът на Фонтиш ли ще го наследи след смъртта му или изборът ще бъде извършен чрез гласуване?
Би трябвало той да посочи Регент. След това влиза в сила правилото:
Ако не бъде избран Велик магистър от Общия    съвет в срок от шест  месеца след разпускането на предишния Общ съвет,    регентът на Ордена автоматично  поема длъжността на Велик магистър и    тогава на практика поема двете длъжности  на Принц Регент и на Велик    магистър.

П.С. Съжалявам, че в по-горните постове писах под друго име, но си бях забравил паролата.
NNDNNSNTDG

Неактивен KTJ

 • потребител/ка
 • *
 • Публикации: 41
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #248 -: 2010-11-29, 11:06 »
Дискусията стана доста интересна и няма как да не се включа и аз.
Първо искам да кажа, че принадлежа към Великия Магистериален Приорат на България на OSMTH, с Велик Магистериален Приор Негово Превъзходителство Асен Асенов.
Първо искам да отговоря на Брата от другия Приорат. Не разбрах какво точно е проблемното на титлата "Принц Регент и Велик Магистър на Ордена".
Абдикацията на Емил Клемент Ванденбург (между другото, той също е носел титлата Принц регент) е факт, тъй като според законите на Ордена, предавайки архивите, предаваш и властта. Та нали архивите са най-ценното притежание на Ордена ? Кой друг може да ги пази, освен Главата на Ордена ?!?

От по-горните постове излезе и че ние едва ли не имаме конфликт с Масоните. Няма такова нещо. Нашето Братство се разграничава от тях, но това не означава, че има конфликт. И няма как да има. Напротив. Най-искрено уважение към Масоните и Масонството. И разбира се, че при нас могат да членуват и Масони. Всъщност дали си Масон или не, нас не ни интересува. Важното е да си Християнин. Това е и едно от нещата, които ни отличава от Масонството. Изискването да си Християнин.
Относно темата за легитимността на OSMTH може да се говори много. По тази тема само ще напиша, че Ордена на Тамплиерите е там, където са архивите. Тях е искал да намери Хитлер, тях е спасил Ванденбург. А архивите пазим ние!
В никакъв случай не искам да кажа, че организацията на г-н Ралчев е лоша. Напротив. Там има много стойностни хора. Хора, които творят добро.
Просто е хубаво фактите да се знаят.

Благодаря на брат KOTJ за становището относно масонството и ордена. Те никога не са били едно и също, както никога не е имало проблем с приема на масони в ордена, защото тамплиери и масините са взаимно свързани с пъпна връв.
Колкото до схизмата в ордена убежденията за правотата на нашата теза се бетонираха, макар че до сега не съм имал съмнения.
Братко, погледни фактите, които и ти представи. Тук не става въпрос за отцепничество, а за чиста проба узурпиране на властта, защото т.нар. отцепници многократно са канили Фонтиш на форумите си, за да постигнат единомислие и обединение на ордена. Всички тези форуми са били обявявани за нелегитимни от Фонтиш. Защо ли ....?????
И друго - защо след като Ванденбург веднъж е "абдикирал", ще иска после да си върне архивите ????? Просто човека си е свършил работата, недопускаики архивите да попаднат в ръцете на Хитлер. И как така 13 годишно момче ще "наследи" титлата от баща си и ще оглави ордена ?????? Ти би ли направил така на мястото на Фонтиш? Аз не бих.
Помисли и за още един факт: аз нямам нужда от разрешение от моите командири да присъствам на ваш ритуал и бих гостувал с удоволствие, но никой не ме е канил, защото съм "отцепник", докато всички, от вашия орден които съм канил, никога не са присъствали на наш ритуал, защото не са получавали разрешение. От какво ви е страх? Нали целите ни са едни и същи? Ние не сме ви врагове, а братя.
Вие сте достойни хора и делата ви също са добри. И аз съм убеден, че това състояние на ордена не ви удовлетворява. Ордена трябва да се обедини, но не с потомствен Принц регент или потомствен Велик магистър, защото такъв никога не е имало в историята на ордена, а около старите и демократични принципи, залегнали в устава и правилника.
Аз съм сигурен, че това един ден ще се случи, но това ще стане когато някои хора загърбят личните си амбиции и си спомнят две неща - първо че тамплиетите никога не са имали име на гроба си, (камо ли титли и то потомствени), а само меча с който са бранили вярата си и второ, че девиза ни винаги е бил и ще бъде: "Не нам Господи, не нам, на Твоето име дай слава"

Неактивен KOTJ

 • Baby Freak
 • *
 • Публикации: 3
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • www.osmth.bg
Re: Тамплиерите
« Отговор #249 -: 2010-11-29, 14:44 »
Хубави думи Братко!
Благодаря за тях. Явно по много от темите сме на едно мнение.
Честно казано съм учуден от това, че на някого не му е било разрешено да присъства на ваше мероприятие. По скоро съм на мнение, че това е използвано като повод.
Темата за схизмата е много, много сложна и дълга. Спорд мен всеки има неговата истина. Няма смисъл да водим такъв спор.
Всеки има право да се нарича както иска. По важното е какво прави и какво ще остане след него.
Лошото е когато думите и делата не се припокриват, но това е друга тема.
Искам само да внеса две уточнения в изказването ти.
Относно "потомствените титли" - тук не смятам, че си прав. Ако средновековните благородници (било те и Тамппиери) не са били с потомствени титли, то кой тогава? Как може да си Рицар Тамплиер без да си благородник ?
Относно "демократичния устав на Ордена" - Тамплиерството е една от най-недемократичните организации, която е създавана някога. Най-верният аналог е с армията. Така и трябва да бъде, защото Ордена в същността си е военна организация. В армията демокрация няма!

Без да искам да звуча обвинително, замислял ли си е как нашия девиз се вписва във структурата ви? Ти спомена за "его". Абсолютно си прав, че точно в това е проблема - в човешкото его. Та как безименните надгробни плочи и "Не нам Господи...." се съчетават с постоянните медийни изяви, постоянното натрапване на Тамплиерството в медийте, с постоянната показност и публичност, която демонстрира структурата ви? Не, че има лошо, но това не е Тамплиерство.
Тамплиерството се прави без показност, без PR акции и прожектори.
Проблема всъщност не е в егото на хората, а в егото на точно определн човек.
Но пак повтарям - убеден съм, че при вас има много стойностни хора.

Лошото е, че те не са запознати с Тамплиерството. Ще дам и пример. Събитието, което организирахте "СРЕДИЩЕ НА РИЦАРСКИТЕ ЗАНАЯТИ" в гр. Варна.
Това нещо ни направи за смях пред всеки просветен човек. Де се е чуло и видяло Рицар занаятчия ?!?
Двете думи са взаимно изключващи се.


Между другото ще ми бъде приятно да се видим и да поговорим по тези теми. 
« Последна редакция: 2010-11-29, 14:47 от IVASIM »
NNDNNSNTDG

Неактивен KTJ

 • потребител/ка
 • *
 • Публикации: 41
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #250 -: 2010-11-29, 17:57 »
    Винаги ми е било безкрайно приятно да разговарям с умни,  образовани и толерантни хора, които знаят как да изкажат тезата си и да се  защитят. Мисля, че едно нещо постигнахме тук и то е повече от всичко останало.  Показахме на читателите във форума, че и в двата ордена има хора, които  поставят принципите и идеалите на ордена над личното си его, обратно на всичко  което се прави навсякъде в горката ни държавица. Ние с теб няма да можем да  решим въпросите за схизмата, но е важно, че се солидаризираме около останалите  действия на ордена.
  Колкото до въпросите, които ми постави по- горе - отговарям:
  Не отричам че всички рицари са били благородници по произход, иначе не биха  могли да бъдат рицари, но при смъртта им не са поставяни името и титлите им по  гробовете.
  Колкото до т.нар. PR на нашия орден. Това се прави с определена цел. Наистина  при извършване на благотворителност може да се запази в тайна дарителят, както  пише в библията, че би трябвало да се направи (направи добро и го забрави), но  тук има и друг момент.
  Това се отнася и ро Rotary, Lion's, Zonta, Soroptimist и други  клубове. И  до момента в пресата се тиражира, че това са тайни общества, неомасонски и т.н.  организации, които подриват устоите на църквата и обществото ни. Само и  единствено с отваряне пред света ще можем да изчистим името си от всичката  помия, която се излива върху нас. Има и друг момент: "И видя Господ че  това е добро....." Така се дава пример и се насърчава благотворителността,  която може да бъде последвана от други личности и организации.
  И още един съвсем не маловажен момент: Щом в България се чуе за орден, всеки  веднага казва - "Това са католици". Много малко знаят какво е  икуменизъм и защо именно тамплиерите го проповядват. Трябва много да се  промиват умовете на нашите свещенници и епископи за да прогледнат малко по-  далече от собствената си камбанария и да видят, че това което ние вършим  единствено и само засилва вярата на хората в Бога, вместо да ги отделя от  църквата.
  А и още едно нещо ще заявя тук, прието като решение на Великия Магистрален  Съвет в Торонто тази година: "Всяко лице, което проповядва верска  нетолерантност и убийство в името на Бог и която и да е религия не може да  говори от името на Бога и се счита за фундаменталист. Бог е любов и никога не  може да насърчава убийството на човек от човека".
  Така, че братко, крайно време е да се отворим пред останалите хора и да им  покажем с достойнство, че не сме антихристи, сатани и богоборци, а православни  българи, приемащи идеята за религиозна толерантност и правото на всеки да слави  бога както знае и може.
  А в интерес на истината за рицарските занаяти си прав. Отчетено беше като  грешка, но .... късно.
  Колкото до евентуална среща и разговор, винаги съм за твое разположение.

Неактивен KTJ

 • потребител/ка
 • *
 • Публикации: 41
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #251 -: 2010-12-13, 18:05 »
Явно на всички всичко им е ясно, щом няма въпроси и коментари.

Весели празници на всички, независимо кой в какво вярва, как и какво празнува :)))
Нека следващата година бъде по- добра за всички и нека успеем, независимо от тинята да се оттласнем от дъното и да се устремим към повърхността, защото там са слънцето и светлината и въздуха, разбира се.

Бъдете щастливи, вярвайте в себе си и в доброто, борете се с неправдите, кой както може и нека помогнем не на правителството, а на майка Българя.

Наздраве и хубави Коледа и Нова Година. :)))


Неактивен e-man

 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 131
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #252 -: 2010-12-13, 19:04 »
А пък ние си помислихме, че се срещнахте и интересните неща останаха встрани от нас...  ;D ;D

Неактивен KTJ

 • потребител/ка
 • *
 • Публикации: 41
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #253 -: 2010-12-14, 17:32 »
Все още не сме :))
Но ако има въпроси, които интересуват някого и отговорите могат да бъдат изложени тук ....... моля :))

Неактивен KTJ

 • потребител/ка
 • *
 • Публикации: 41
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #254 -: 2011-07-26, 22:28 »
Привет на всички.
Виждам, че пак са пуснали сайта. Надявам се да има интересни изказвания, факти и въпроси по темата за ордена.

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #255 -: 2011-08-30, 08:06 »
Пуснах на блога ми един мой доклад, който наистина не е за тамплиерите, но е за родствения им орден на Хоспитала: http://vladislavivanov.blogspot.com/2011/08/greek-project-of-order-of-st-john.html
Caralho Voador

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #256 -: 2011-11-20, 17:10 »
Тамплиерското наследство и ордена на Св. Йоан: http://vladislavivanov.blogspot.com/2011/11/blog-post.html
Caralho Voador

mariola

 • Гост
Re: Тамплиерите
« Отговор #257 -: 2012-04-22, 17:49 »
Искам да попитам за един филм..той е свързан с рицарите тамплиери ...има препядствия ,които един мъж трябваше да  ги премине .. сръжаваха се на една кула или замък (не съм сигурна). Доста е стар филма ..мн пъти са го давали по ТВ . Благодаря предварително !

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #258 -: 2012-04-23, 15:37 »
Искам да попитам за един филм..той е свързан с рицарите тамплиери ...има препядствия ,които един мъж трябваше да  ги премине .. сръжаваха се на една кула или замък (не съм сигурна). Доста е стар филма ..мн пъти са го давали по ТВ . Благодаря предварително !
Айвънхоу?
Caralho Voador

mariola

 • Гост
Re: Тамплиерите
« Отговор #259 -: 2012-04-23, 20:24 »
за съжаление не е той  :( благодаря все пак :))

Неактивен Don Dada

 • глобален модератор
 • зарибен/а
 • ****
 • Публикации: 4483
 • Пол: Мъж
 • the shaman
  • Профил
Re: Тамплиерите
« Отговор #260 -: 2012-04-24, 13:18 »
А повече подробности, които да си спомняш? Да не е "Арн, рицарят-тамплиер"?
Caralho Voador

mariola

 • Гост
Re: Тамплиерите
« Отговор #261 -: 2012-05-02, 18:29 »
И този не е :ДД Старичък е филма .. Нещо свързано със Армения (там се развива приказката) .. един мъж се опитва да спаси младо момиче от гаден тиранин .. бият се в един замък точно преди сватбата на тиранина с момичето.. ии рицарите тамплиери идват да ми помогнат на младежа :ДД само тфа помня.. а филма наистина е мн хубав :)))