За пръв път се замислям дали все пак да не си хвана багажа утре и да се метна на някой самолет еднопосочно.
Писна ми. Толкова години седя тъпо тука и вярвам че трябват просто малко време и услия още и ще се оправят нещата. Някак си може би съм от по-ново поколение. Мислех си че вече сме го прехвърлили момента с партиите тип "етноси". Ами не. Имаше мръстни хватки (съвем нормало в такава ситуация, е по-балкански недодяланко и миризливо ама какво сега - нямаме традиции). Ясно беше кой за какво се бори. Преглътнах и това че ДЕМОКРАТИЧНИТЕ сили гласуваха според партийното указание и следяха своите да не кривнат от пътя.
Обаче да излезе Костов (дето едва влезе в парламента, обещавайки как именно ще управлява страната) и да каже че е постигнал основната си цел - левицата да не реализира мандат - е това вече не можах да го преглътна. Предполага се че тия хора ги хрантутим там за да направят държавата по-добра. А да излезе депутат и бивш премиер и да каже че основната му цел е да няма правителство... Много ми дойде. Ясно че са селянчета и не сакат те да са добре, а вуте да е зле. Ясно че правят много защото са се поопили с власт (като полицая, който преди 4 години реши да стрела във въздуха и уби на место мой приятел и колега). Ама да си го признаят... само на него ли не му е ясно че така ни прецакват всички. Честно заради това поведение последните няколко ддни, наистина мисля че е справедливо да ги подредят до стената и да ги разстрелят за национално предателство (със се Сидеров). Само че няма кой. И пак няма да има правителство.
Цитирам един мой пост от друг форум в тема за средното образоване, но мисля че тук пак си се връзва:
"Малко офтопик, ама ако се абстрахираме от индивидуалната корупция и отколонения, забелязвали ли сте на какво всъщност ни учи и възпитава училището?
Преподават ти нещо, което трябва да наизустиш (или да наизустиш как се извежда формулата, но е все тая). После изпиването става като ако имаш лош късмет - ти трябва да покажеш наизустеното. Можеш да препишеш и ако не те хванат получаваш хубава оценка и си ОК.
Някой изобщо някога замислял ли се е какво въпитава това?
Леност - никой не изисква всъщност да мислиш. Да си задаваш въпорса ЗАЩО е така и да измислиш КАК да ситигнеш до работещо решение (не е казано че решението е единствено възможно). 12 години така и просто си опериран от креативност. Ако си си учил съвестно без да мамиш, после единственото
в живота, за което си подготвен е поточна линия във фабрика.
Никога не дават нещо, за коеето да ти трябва помощ от друг или колективно да се стигне до целта. Колко пъти сме си повтаряли "о, дано изпитат някой друг, а не мен". Резултата го виждате навсякаде - силни сме в индивидуалните спортове, но отборните се играят от индивидуалисти без координация. Политиците ни не успяват да се разберат за елементарни неща, погребвайки партиите и собствената си политическа кариера, просто зашото не са научени да комуникират с останалите. В някой високотехнологични компании в чъжбина сме изжестни с изключителните си талант и работоспособност 0 ама само когато в екипа има един българин - ако са двама, 2/3 от енергията отива в разпри помежду им и взаимно неразбиране. Сега гледам около себе си. Центъра на столицата. Млади и динамични компании, в които работят също така млади, димамични, образовани и интелигнтни хора. Губещи половината си време в това да си прехвърлят топката, да бягат от персонална отговорност и задължвения и да си пазат гърба. Естествено не са конкурентноспособни на чуждите, и когато се появи конкуренция отвън ги помита. Не че са по-лоши или глиупави. Просто са така съсредоточени в дърпането на чергата към себе си, че та се къса и всеки остава с едно негодно парченце. Работата в екип просто не се получава.
Ако ислъжеш и не те хванат, всичко е ОК. Просто така сме възпитани от същото това училище. Свикан ла си с мисълта че начина да запазиш максимална чст от личността си е да хитруваш и да се промъкваш шрез пролуките на реда. За престъпността и далаверите не е виновен жизнения стандарт. Не е виновна и липсата на морал или врмената. За това масово да се укриват данъзи или да се източват средства е е виновна същата тази система, която сега подсмърча че няма пари. Просто грешките са се натрупали и сега ефекта се връща като бумеранг. Ефекта на тези няколко иакривени поколения, деформирани от мъничките недомислия."